Trolls & Légendes, 19 april, dag 2.

Trolls & Légendes @ Lotto Mons Expo, Mons.

Voor de eerste echte dag dus voor het Trolls & Légendes festival kregen we aangename temperaturen en een mooi zonnetje cadeau. Wij, van MUSIKA, lieten ons dan ook verleiden om er een volle dag van te maken en keken onze ogen uit bij de tientallen bezoekers die zich in schitterende kostuums hadden gehuld – We zien o.a. elfjes, sjamanen, Vikings, ridders, piraten, heksen, tijdreizigers, dwergen, feeën, … langs komen terwijl tientallen kraampjes kledij, juwelen, leder, metaal, boeken, tekeningen, lectuur, spelletjes, … aanbieden. –, zodat we ons in een compleet andere wereld wanen.

*Foto’s: La Maisnie Hellquin, On The Lash, Fianna Bán, Rangnarök*

Ook op muzikaal vlak vallen er een pak “ontdekkingen” te doen. Zo laten we ons gewillig meevoeren op de klanken van de medieval rock / folk van het Belgische La Maisnie Hellequin, pikken we een stukje mee van de Celtic folk rock sound van het eveneens Belgische On The Lash, genieten we intens bij de pagan en folk sound van het Ierse Fianna Bán, en laten we ons ook nog een tijdje gaan met de Nordic / Viking folk van het Italiaanse duo Rangarök.

*Foto’s: Mask Ha Gazh*

Het Franse Mask Ha Gazh mag als eerste aantreden tijdens de betalende concerten. Dit Bretoense gezelschap zorgt voor een fantastisch enthousiasme in de volle zaal met hun mix van Bretoense en Keltische folk met wat punk invloeden. Zonder drums creëert men toch heel ritmische muziek en daarvoor is vooral de vocalist verantwoordelijk die, gezeten op een houten bank, met zijn klompen keihard het ritme aangeeft op een houten plank zodat een soort van klankkast ontstaat. Verder is er een enorm enthousiasme te zien op het podium dat aanstekelijk werkt en als Mask Ha Gazh dan ook nog wat deelname vraagt bij het publiek ontstaat een enorm dansfestijn dat zo goed als de volledige zaal omvangt.

*Foto’s: Skayrish*

Ook nu weer een band op het buiten podium dat de naam “Scene Decouverte” mee kreeg. Het Belgische Skayrish mag tweemaal proberen om ons van hun kunnen te overtuigen, de eerste keer voor het concert van Naheulband, en nog een tweede keer voor het concert van Myrkur. Hun mix van medieval folk en Irish folk rock is “oké” voor een paar nummertjes, maar blijft zeker en vast niet voldoende nazinderen om een blijvende indruk na te laten.

*Foto’s: Naheulband*

Het is niet voor het eerst dat wij, van MUSIKA, het Franse folk ensemble Naheulband ontmoeten. Net als de vorige keren probeert dit gezelschap het publiek aan zich te binden met een typische Franse folk songs die men aan elkaar praat met humoristische teksten, altahns als je voldoende de taal van Molière onder de knie hebt. Dat is bij ons minder het geval zodat heel veel verloren gaat en we, net als bij vorige ontmoetingen met de Naheulband, al vrij vlug afhaken.

*Foto’s: Myrkur*

Wat we dan te horen krijgen durven we als het beste concert van het volledige weekend bestempelen. Myrkur zorgt immers voor een fantastische luisterervaring. De band rond vocaliste Amalie Bruun grasduint immers doorheen het fantastische repertoire van deze songschrijfster en zorgt voor een beklijvende set die meer dan nazindert. Myrkur zorgt voor een impressionante mix van folk nummers, black metal en pop die weergaloos wordt neer gezet. Naast de indrukwekkende stem van Amalie zelf, waren we ook enorm onder de indruk van de stem van Maja Shining die ook bass en keyboards voor haar rekening nam. Maar toch is het uiteindelijk Amalie zelf – Die niet enkel schittert als vocaliste, maar ook als gitariste en toetseniste weet te overtuigen. – die ervoor zorgt dat de sound van Myrkur hier perfect wordt neer gezet. Wat een stem, wat een klasse, wat een présence. Dat was, in één woord (?), hemels, fantastisch, schitterend, fenomenaal, … compleet af.

*Foto’s: Celtica Pipes Rock*

Het Duitse Celtica Pipes Rock is een viertal dat drums, gitaar, vocals en twee doedelzakken omvat en een rockende mix brengt van rock / metal met op Schotse leest gestoelde doedelzakmuziek. Het bekoort wel voor een aantal nummers, maar toch gaat het, naar onze smaak dan toch, minder vlot naar binnen. We bedoelen maar dat we te weinig vocalen horen, en dat we, na een aantal nummers, te weinig echte variatie te verwerken krijgen zodat een iets te veel van hetzelfde, best wel aanstekelijke en rockende sound ontstaat. We haken dan ook opnieuw voortijdig af ne blijven naderhand zo goed als enkel napraten over de fenomenale set van Myrkur.

Met dank aan het complete team bij Trolls & Légendes.

Tekst: kaho en Luc Ghyselen.

Foto’s: Luc Ghyselen.