Zingem Beeft, 14 september 2024.

Zingem Beeft @ De Mastbloem, Kruisem.

Het jaarlijkse Zingem Beeft is een heel gezellig en eerder kleinschalig festival. Zeven bands mogen er hun opwachting maken al moesten de organisatoren last minute nog een wijziging doorvoeren in het programma omdat een van de leden van Aldrig er niet bij kon zijn wegens de staking op de luchthaven van Charleroi. Een extra “chapeau” dus voor de organisatie!

*Foto’s: Nocturnal Empire*

Zo mochten de heren van Nocturnal Empire als eerste aandraven. Deze West-Vlaamse black metal / death metal trekt toch eerder de kaart van death metal en doet dit niet onaardig. De lichtjes humoristische bindteksten zorgden ervoor dat we op vele gezichten een glimlach ontdekken. We horen verder agressieve riffs en donker gekleurde vocalen waarmee we de meest opvallende ingrediënten van de sound van het gezelschap duiden. Meteen een aangename start om onze zorgen te vergeten, al hadden we liever een tweede gitarist erbij gehad zodat ze een vollere sound zouden hebben.

*Foto’s: Primal Creation*

Dat heeft Primal Creation goed begrepen: dit vijftal creëert immers een veel vollere sound zodat hun mix van thrash metal en death metal heel goed en krachtig wordt neer gezet. We krijgen goed uitgebalanceerde en knap opgebouwde nummers te horen die voldoende agressie bevatten. Toch ontdekken we ook veel melodie in hun sound. De krachtige vocalen weten ons te bekoren en te overtuigen. Een knappe set van dit vijftal zeker als je weet dat de band met een vervangende bassist en een vervangende gitarist aan de slag was.

*Foto’s: Destroy Humanity*

Ook de mix van metalcore en groove metal die het drietal van van Destroy Humanity neer zet kan ons bekoren. We krijgen een heel krachtige en strakke set te horen waarin we mooie baslijnen in ontdekken. Ondanks de kracht en de agressie die over je heen dendert, horen we ook heel mooie, vrij melodieus klinkende, gitaarsolo’s. Dit best wel agressieve geluid bevalt ons opperbest en ook rondom ons zien we enkel gelukkige gezichten.

Foto’s: Hexa Mera*

Het in de buurt van Brussel opgestarte Hexa Mera is de eerste band die zo goed als meteen de aanwezigen uit hun hand laat eten. Deze melodic death metal band zorgt voor een heel krachtig en agressief geluid met de nodige melodielijnen die enorm gesmaakt wordt door de aanwezigen. Zelf vinden we dat het muzikale niveau nog wat stijgt en we zijn dan ook danig onder de indruk van dit gezelschap. Een set die best wel naar meer smaakt.

*Foto’s: Bear*

Bear is muzikaal een heel stuk minder ons ding, maar wat een beleving! Dit viertal zorgt immers voor een geweldige podium act waar energie, brutaliteit en agressie gratis worden uitgedeeld en die dan ook moeiteloos wordt opgepikt door het publiek. Hun loodzware mix bevat ingrediënten uit o.a. metal, sludge en hardcore en laat een pak aanwezigen met verstomming achter. Zeker als de heren tijdens de slotakkoorden met gitaar en bass op de cymbalen inslaan en de drums er eigenlijk ook aan moeten geloven. Een als beer verkleed persoon zorgt tijdens het concert zelf ook nog voor de nodige sfeer en ambiance. Een set om niet gauw te vergeten die ons, zeker wat betreft energieke beleving, toch weet te overtuigen.

*Foto’s: Cryptosis*

Een heel stuk minder goed, althans dat is ons oordeel, is dan weer de nochtans krachtige en best wel agressieve set van het Nederlandse Cryptosis die eerst als thrash metal band Distillator door het leven ging tussen 2013 en 2020. Het klinkt als allemaal heel traditioneel in de oren met voldoende kracht en agressie. De heren doen hun uiterste best om ons te overweldigen, maar slagen daar niet compleet in. Waarschijnlijk zijn we nog steeds niet volledig bekomen van de set van Bear.

*Foto’s: Carnation*

Onze Belgische death metal trots – we hebben het dan over Carnation – mag afsluiten en doet dit uitstekend met hun gekende agressieve en krachtige sound. Toch hebben we de indruk dat Carnation ook wel pap lust van black metal, want het podium aankleden met kaarsen neigt toch die muzikale richting uit. Niet dat we daar iets tegen hebben, integendeel. Ook het feit dat vocalist Dusan nu kiest vaan wit en zwarte paint in plaats van de gebruikelijke rode paint zorgt ervoor dat we denken dat de band een ietwat black metal koers wil opgaan. Dit alles neemt niet weg dat wij hebben genoten van de brutaliteit, kracht, agressie en dreiging die het vijftal weet neer te zetten. Meteen een heel waardige en klasrijke afsluiter van deze editie van Zingem Beeft. Op naar volgend jaar!?!

Met dank aan Eef Vanpevenaeyge en het complete Zingem Beeft team.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.