Vorig jaar keerde Gullegem Metal Fest, kortweg “GMF” genoemd, na achttien jaar stilte terug op de kalender. Die laatste editie, in 2004, ging toen door in “Dwarsschuur van ‘t Goet te Wynckele” en ook vorig jaar vonden de organisatoren dat de perfecte locatie. Ook dit jaar gaat de editie van Gullegem Metal Fest door in de “Dwarsschuur”. Wel gaat men van een festival van een dag naar een twee daags evenement. Noteer dus vrijdag 14 en zaterdag 15 april in uw agenda en ga er genieten van zestien bands.
Op vrijdag kan je er vijf bands aan het werk zien en horen. Het Belgische Triagone mag de aftrap geven. Deze technical death metal werd in de buurt van de hoofdstad opgestart en zorgde onlangs voor een eerste ep. ‘Sem Papyrvs’ telt zes tracks.
Satramus is afkomstig uit de buurt van Kortrijk en werd in 2020 opgestart. Het gezelschap heeft al een aantal eerdere muzikale ervaringen achter de rug en zorgde voorlopig voor een aantal singles die hun versie van melodic death metal weer geven.
Brutal Sphincter werd in 2012 opgestart en staat voor ene mix van death metal en goregrind. Deze band, uit de buurt van Luik, zorgde reeds voor twee full-albums waarvan ‘Analhu Akbar’ uit 2018 het meest recente is.
Het Oost-Vlaamse Poseydon staat voor een mix van death metal en thrash metal. De band werd reeds in 1992 opgestart, maar hield het voor bekeken in 1999. Sinds 2006 timmert de band opnieuw aan een muzikale carrière. Een ep, ‘Cold World’ (2011), en een full-album, ‘Masterpiece’ (2016), sieren ondertussen de discografie.
Afsluiter van de eerste dag is Wiegedood. Dit gezelschap werd in de buurt van Gent opgestart in 2014 en zorgt voor black metal. Naast de trilogie van ‘De Doden Hebben Het Goed’ (de eerste drie full-albums voor Wiegedood) zorgde de band in 2022 voor het goed ontvangen ‘There’s Always Blood At The End Of The Road’. Hun enorm donkere sound zorgt voor beklijvende live concerten.
Op dag twee, zaterdag 15 april, maken elf bands er hun opwachting. Promise Down, uit de buurt van Lier, werd in 2019 opgestart en staat voor een mix van hard rock, hard rock ‘n’ roll en heavy metal.
Het West-Vlaamse Wasteland is afkomstig uit de buurt van Veldegem. Het vijftal drukt zich muzikaal uit aan de hand van progressive metal.
Wie van post metal houdt kent ongetwijfeld reeds Carneia. Dit West-Vlaamse gezelschap, met o.a. ex leden van King Hiss en Miava, zorgde reeds voor drie full-albums en vinden wij, van MUSIKA, vooral tijdens live concerten een absolute aanrader.
Het West-Vlaamse Unsainted is afkomstig uit de buurt van Vlamertinge en staat voor zowel eigen werk als voor covers. Wij, van MUSIKA, kennen de band niet echt, maar als we afgaan op de naam – ‘Unsainted’ is een nummer van Slipknot – vermoeden we dat men voor nu metal zorgt.
Strains is afkomstig uit de buurt van Opglabeek, staat voor ene mix van metalcore en hardcore en dat reeds sinds 2014.
Slaughter The Giant werd in 2018 opgestart en zorgt voor ene beklijvende en intense mix van melodic death metal en melodic black metal. Wij, van MUSIKA, waren onder de indruk van de eerste ep, ‘Asylum Of The Damned’ (2019), maar nog veel meer van het eerste full-album van de band dat men vorig jaar op de markt bracht. Check alvast onze rubriek “CD review’ voor bespreking van ‘Depravity’. En … tijdens live concerten is het gezelschap nog iets indrukwekkender.
Cobracide werd in 2021 opgestart in de West-Vlaamse hoofdstad Brugge. De band staat voor een mix van death metal en thrash metal en zorgde vorig jaar met ‘Inner Agression’ voor een eerste ep.
Reject The Sickness staat voor een mix van melodic death metal en metalcore en dat sinds de opstart van de band in 2007. Deze band zorgde ondertussen reeds voor twee ep’s en drie full-albums en daarvan is ‘While Our World Dissolves’ uit 2021 het meest recente van. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –
Voor een portie power metal zit je goed bij Iron Mask. Dit internationale gezelschap staat onder de leiding van onze landgenoot gitarist Dushan Petrossi. Er passeerden reeds ene pak grote namen in de line-up van Iron Mask die tegenwoordig zou bestaan uit, naast Dushan uiteraard, Vassili Moltchanov (bass), Ramy Ali (drums) en Mike Slembrouck (vocals). Iron Mask zorgde reeds voor zeven full-albums en daarvan is ‘Master Of Masters’ uit 2020 het meest recente van. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD reveiw”. –
The Curse Of Millhaven werd in 2012 opgestart in de buurt van Ieper en zorgde voor een mix van melodic death metal en metalcore. Intussen is de sound van de band geëvolueerd naar een mix van death metal en black metal. De band zorgde reeds voor een ep en twee full-albums waarvan ‘Thresholds’ uit 2019 het meest recente werkstuk is.
Ostrogoth mag deze editie van Gullegem Metal Fest afsluiten. Deze band voor stellen is eigenlijk overbodig, denken we dan, maar goed. Ostrogoth werd in 1980 opgestart en past muzikaal in het plaatje van NWOBHM alhoewel het dus wel degelijk ene Belgische band is. In 1988 hield men het voor bekeken, maar sinds 2010 is de band opnieuw actief. De band zorgde voor drie full-albums (allen uit de periode 1980-1988) en twee ep’s waarvan ‘Last Tribe Standing’ uit 2015 het meest recente werkstuk is.
Voor meer info omtrent Gullegem Metal Fest kan je natuurlijk terecht www.gullegemmetalfest.be. Ook de facbookpagina van de organisatie kan je misschien verder helpen: https://www.facebook.com/GullegemMetalFestival/