Twee dagen lang, op zaterdag 7 en zondag 8 mei, mag C.C. René Magritte te Lessines het Female Metal League Festival verwelkomen. Twintig female fronted bands zullen er gespreid over twee dagen een feestje van maken. Elke dag mogen tien bands hun kunnen tonen. Wij, van MUSIKA, zetten ze even op een rijtje om je wat duiding te geven.
Op zaterdag 7 mei zijn dat, vanaf opener Volturian tot afsluiter Tarja:
Volturian is een nog jonge Italiaanse band, pas opgestart in 2019, die toch al een eerste full-album op d emarkt bracht met ‘Crimson’. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. – Verwacht je aan een mix van symphonic metal, groove metal en melodic metal.
November 7 is reeds actief sinds 2005 en zorgde ondertussen ook reeds voor een drietal ep’s en twee full-albums. Het gezelschap, onder “aanvoering” van frontvrouw Annamaria Cozza, kan je in het vakje gothic metal plaatsen.
Gwendydd is afkomstig van de Bulgaarse hoofdstad Sofia alwaar de band in 2018 werd opgestart. Het gezelschap staat voor ene mix van metalcore en melodic death metal en zorgde ook reeds voor een full-album. ‘Human Nature’ ligt sinds maart 2020 in de winkelrekken.
Phantom Elite is een symphonic metal band die bestaat uit Nederlandse muzikanten en een Braziliaanse frontvrouw. De band werd in 2016 opgestart en zorgde ondertussen voor twee full-albums waarvan ‘Titanium’ uit 2021 het meest recente is. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –
Attraction Theory is een Franse band die in 2016 werd opgestart en die je muzikaal kan situeren in het vakje progressive metal. Voor zover we weten telt de discografie van deze band voorlopig slechts een ep: ‘Principia’ (2017).
Infected Rain werd in 2008 opgestart in het Moldavische Chișinău. Het gezelschap met frontvrouw Elena “Lena Sciccorhands” Cataraga achter de microfoon zorgt voor een muzikale mix waarin elementen uit nu metal, metalcore en melodic death metal worden samengebracht tot een zinderend geheel. In de winkelrekken zou je, naast een ep, ook reeds vijf full-albums moeten kunnen vinden. Het meest recente werkstuk is het eerder dit jaar uitgebrachte ‘Ecdysis’.
Het Spaanse Diabulus In Musica is reeds actief sinds 2006 en zorgde ook reeds voor vijf hele knappe full-albums waarvan ‘Euphonic Entropy’ (2020) het meest recente werkstuk is. Muzikaal kan je het gezelschap in het vakje symphonic metal plaatsen.
Nightmare is een Franse band uit de buurt van Grenoble die voor een mix van power metal en traditional heavy metal kiest. De band werd in 1979 opgestart maar kende wel een hiaat tussen 1988 en 1999. Bassist Yves Campion overleefde alle wisselingen in de line-up. Sinds 2015 is Nightmare een female fronted band (eerst met Magali Luyten achter de microfoon, maar zij werd in 2019 afgelost door Madie). Met de dames achter de microfoon zorgde de band voor twee full-albums (elk eentje) en daarvan is ‘Aeternam’ (2020) het meest recente werkstuk. – Voor Bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –
Mayan is een Nederlands symphonic death metal ensemble dat sinds 2010 actief is. De band zorgde reeds voor drie heel knappe full-albums en twee ep’s, waarvan ‘Dhyana’ (2018) het meest recente full-album is. Opvallend is ook het feit dat de band al een rits aan artiesten de revue zag passeren zowel in de studio als op een podium, zodat het steeds uitkijken is wie er allemaal van d epartij is. Maar een ding is zeker: een live concert van Mayan is steeds opnieuw absolute top!
Tarja mag de eerste dag afsluiten. Deze vocaliste zette zowat de standaard op vocaal vlak als het aankomt op female fronted symphonic metal bands dankzij haar schitterende stem en haar werk met Nightwish. Sinds 2005 vaart ze een eigen koers en ook onder eigen naam zorgt Tarja nog steeds voor prachtige langspelers, terwijl de live concerten nog steeds tot de absolute top behoren als het op vocalen aankomt. Haar meest recente albums is ‘Outlanders’ uit 2021, terwijl ze ook reeds voor albums met kerstmuziek en klassieke muziek zorgde. Een dame dus met een fenomenale stem en uitstraling die heel wat muziekgenres aan kan.
Op dag twee komen ook al tien bands aan bod.
Fading Bliss mag openen. Deze Belgische band werd in 2009 opgestart in de buurt van Luik. Het gezelschap zorgt voor een mix van gothic, doom en death metal. In de discografie van deze band vind je een ep, een split en twee full-albums. ‘Journeys In Solitude’ uit 2018 is het laatste full-album.
Het eveneens Belgische Bleedskin werd pas in 2016 opgestart in de buurt van Andenne. Naast twee ep’s zorgde dit gezelschap met ‘Blood Reign’ in 2020 ook reeds voor een full-album. Verwacht je aan beukend death metal geweld.
Tag My Heart zorgt voor een geluid die we het best kunnen omschrijven als een combinatie van modern metal sounds. Een titelloze ep is voorlopig het enige werkstukje van dit gezelschap dat pas eind 2020 gevormd werd.
Het Italiaanse Secret Rule zorgt voor een melodic symphonic metal geluid en dat sinds de opstart in 2014. Deze band zorgde reeds voor zeven full-albums waarvan ‘Mea Culpa’ uit 2021 het meest recente is.
Enemy Inside werd in 2017 opgestart en zorgde ondertussen voor twee full-albums om hun visie op modern metal duidelijk te maken. Het meest recente daarvan is ‘Seven’ – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. – dat pas vorig jaar op de markt kwam.
Het Italiaanse Deathless Legacy is er reeds sinds 2013, al heeft de band een voorgeschiedenis die terug gaat tot 2006 als Deathless. Dit gezelschap zorgt voor heavy metal met horror als voornaamste inspiratiebron. Vier full-albums werden reeds op de wereld los gelaten en daarvan is ‘Rituals Of Black Magic’ uit 2018 het meest recente.
Het Duitse April Art staat voor alternative rock en dat sinds de opstart in 2014. Voor zover we weten is ‘Rise & Fall’ uit 2019 het enige full-album van de band.
De Duitse Doro voorstellen, zou al lang niet meer nodig mogen zijn. De dame was in de jaren tachtig een van de weinige dames in het metal wereld die haar “mannetje” wist te staan als frontvrouw van Warlock. Na het stop zetten van deze band in 1989 ging ze verder onder de naam Doro. Dertien full-albums prijken in haar discografie onder de naam Doro. Maar hoe goed die ook zijn, het is tijdens haar live concerten dat Doro ons nog steeds het meest raakt en overtuigd met haar traditional heavy metal geweld.
Het Italiaanse Lacuna Coil mag deze tweede dag van Female Metal League Festival afsluiten. Deze band werd in 1997 opgestart al kent men ook een voorgeschiedenis die terug gaat tot 1994 als eerst Sleep Of Right (tot 1995) en dan als Ethereal (tussen 1995 en 1997). Voornaamste kenmerk in het geluid van Lacuna Coil zijn de stemmen van Cristina Scabbia en Andrea Ferro. De band evolueerde ook muzikaal van gothic metal / rock band naar alternative metal / rock band. Het gezelschap zorgde reeds voor negen full-albums waarvan ‘Black Anima’ uit 2019 het meest recente is, terwijl het live opgenomen ‘Live From The Apocalypse’ uit 2021 het meest recente is. – Je kan van beide albums een bespreking vinden in onze rubriek “CD review”. – Ook voor deze band geldt het gegeven dat ze tijdens live concerten ons beter weten te overtuigen.
Twintig bands zijn meteen twintig mooie redenen om naar het Female Metal League Festival af te zakken. Meer info omtrent het festival vind je via de facebookpagina (https://www.facebook.com/Female.Metal.League.Fest/) van het evenement of via de site waar het evenement plaats vindt: https://www.ccrenemagritte.be/spectacle/female-metal-league-festival/
P.S.: Het eerder aangekondigde Russische Imperial Age zal er door de oorlog in Oekraïne niet bij zijn. Wie de plaats in neemt, weten we op het ogenblik van dit schrijven nog niet. Daarom dus slechts negen bands waarvoor we extra duiding hebben gegeven op dag twee (zondag 8 mei).