Death Row III, 18 januari 2025.

Death Row III @ De Leest, Izegem.

De derde editie van Death Row was er dit jaar op zaterdag 18 januari. Voor de tweede maal werd Cultuurcentrum De Leest te Izegem de “place to be” voor een groep death metal fanaten, want Death Row staat overduidelijk in het teken van death metal. Zeven bands zorgden er voor muzikaal vertier en wij, van MUSIKA, zagen dat het goed is geweest.

*Foto’s: Nocturnal Empire*

Het West-Vlaamse Nocturnal Empire werd pas één dag voor het festival opgebeld als vervangers voor de heren van Incult die verstek moesten geven wegens ziekte. Dat alleen al verdient ons respect. Het viertal opende het festival op een knappe manier zodat we al vlug het koude en kille weer buiten vergaten. De leuke “bindteksten” tussen de nummers door zorgden vaak voor een glimlach op ons gezicht. Maar we genoten nog meer van de agressieve en brutale kracht van Nocturnal Empire dat hier bewijst dat er nog steeds geen sleet zit op hun muzikale formule: death metal met af en toe een donker getint (black metal) randje.

*Foto’s: Attrition*

Ook al uit de West-Vlaamse klei gesneden is Attrition, een gezelschap dat een muzikale mix brengt van death metal, groove metal en hardcore. Het kwintet zorgt zo voor een heel agressief klinkende sound die wij, van MUSIKA, net iets minder weten te smaken, maar die het ondertussen toch mooi aangegroeide publiek heel vlot over de streep weet te trekken. Er is zo goed als geen interactie met dat publiek zodat wij op een bepaalde manier extra beleving, enthousiasme, missen op het grote podium. Maar goed, dat is slechts onze indruk en uiteindelijk gaan ook nu de handjes vlot op elkaar voor de best wel heel krachtige, maar korte, set van Attrition.

*Foto’s: Secreum*

Het Britse Secreum, opgestart in Londen in 2011, zorgde, naar onze smaak dan toch, voor een eerste absoluut hoogtepunt. We hadden zo goed als nooit eerder iets opgevangen omtrent deze band die voor een muzikale mix tekent van progressive death metal en groove metal. We krijgen een vrij technische sound te horen maar een die vooral heel krachtig en energiek weer klinkt. Het viertal zorgt voor een explosieve cocktail die ze heel knap aan de man / vrouw weten te brengen. Met nog een extraatje in de set – een dame die haar stembanden leende tijdens één nummer – werden we echt wel op onze muzikale wenken bediend. Heel spijtig dat de band geen cd’s mee had gebracht, want we vermoeden dat daar wel voldoende vraag naar is geweest na het einde van deze explosieve, en naar onze smaak veel en veel te korte, set van Secreum.

*Foto’s: Carrion*

Onze landgenoten van Carrion zijn reeds lang een gevestigde waarde in de Belgische death metal scene. Dit gezelschap zorgde ook nu weer voor een knappe en heel brutaal klinkende set death metal. Toch hebben wij een beetje de indruk dat het allemaal wat voorspelbaar klinkt. Al is het waarschijnlijk omdat we de band al x-aantal keer aan het werk hebben gezien en gehoord. Toch weet ook Carrion ons best wel te boeien en eigenlijk geniet de ondertussen toch mooi gevulde zaal van de sterke set van dit gezelschap.

*Foto’s: Dauthuz*

Het Nederlandse Dauthuz vinden wij een stuk minder. De diepe putgrunts die vocaal ten beste worden gebracht zijn minder “our cup of tea”, maar dat stoort eigenlijk de meerderheid in het publiek helemaal niet, dus wie zijn wij dan. Dauthuz zorgt dus wel degelijk voor een heel krachtige en diepe sound die wij als traditional death metal bestempelen zodat verrassingen eigenlijk uit den boze zijn.

*Foto’s: Mordkaul*

Tweede absoluut hoogtepunt krijgen wij dan van onze landgenoten van Mordkaul die hun melodic death metal zo goed als perfect neer zetten. Alles lijkt hier te kloppen: veel agressieve en brutale kracht gekoppeld aan een knappe melodie. Met twee erg sterke full-albums onder de arm weet het vijftal voor een heel boeiende set te zorgen die naar veel, en dan ook heel veel, meer smaakt. Vocalist Tommy Goffin vraagt gedurende de set een aantal keer om een moshpit, maar die komt er, helaas voor de band, niet. Toch zien we enkel blije gezichten rondom ons tijdens de toch wel daverende set die Mordkaul hier neer zet.

*Foto’s: Bodyfarm*

Nog meer Nederlands death metal geweld krijgen we van Bodyfarm, een band die sinds 2009 actief is en bij death metal fans hoog wordt aangeschreven. Het viertal zorgt ook nu weer voor een heel krachtige en stevige set, maar doet, naar onze smaak dan toch, minder goed dan de daverende set van Mordkaul. Dat betekent echter niet dat Bodyfarm dus een mindere dag heeft, of dat de heren er hier maar voor spek en bonen bij stonden, integendeel. We krijgen ook nu weer voldoende kracht, agressie en brutaliteit te horen die ons uiteindelijk toch over de streep weet te trekken zodat dit meteen een waardige afsluiter was van deze derde editie van Death Row.

Zeven bands kregen we dus voor de kiezen op deze Death Row III en we kregen geen enkele minderwaardige of slechte sets te horen. Onze persoonlijke uitschieters waren overduidelijk Secreum en Mordkaul, maar ook de sets van de overige bands wisten we te waarderen.

Met dank aan William Folens en het complete “Death Row”-team.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.