Het Franse Cernunnos Pagn Fest is aan zijn vijftiende editie toe. Het is een eerder kleinschalig goed georganiseerd en uiterst gezellig festival dat zich focust op folk,, pagan, medieval muziek en metal. In een heel prachtig kader, La Ferme Du Buisson, in Noisiel kan je er niet enkel genieten van muziek, maar ook van de middeleeuwse keuken. Allerhande standjes zorgen voor middeleeuwse activiteiten en ambachten. Juwelen, kledij en tal van leuke hebbedingetjes worden er ook al verkocht. Wij, van MUSIKA, focussen ons echter steeds op de muziek en de line-up is elk jaar opnieuw om van te watertanden. Voor deze vijftiende editie nodigde de organisatie van Cernunnos Pagan Fest twintig bands uit die ons twee dagen lang muzikaal zullen onderhouden. Die zetten we hier op een rijtje en we geven, indien nodig, wat duiding.
Opener op zaterdag 22 februari wordt de winnaar van hun tremplin. De finale vindt plaats op zondag 12 januari.
Lannog is een Frans dark folk gezelschap dat in Rennes werd opgestart. Men kiest voor het Bretoens om de teksten te brengen. De band zorgde, voor zover we bij MUSIKA weten voor, twee albums: ‘Live Rehearsal’ (2021) en ‘Dorioù An Noz’ (2024).
Sarmates is een Frans gezelschap uit Rouen dat etnische muziek brengt die ze mengen met metal. De ideeën voor de gebruikte etnische muziek halen ze uit de aloude zijderoute waar nomadenstammen als de Hunnen, de Mongolen en de Scythen leefden. Naast de Engelse taal wordt ook Slavisch, Turks en Persisch gebruikt in de teksten.
Het Armeense Ildaruni werd in 2016 opgestart in Jerevan. Dit gezelschap zorgt voor een mix van pagan, folk en black metal. Voor zover we bij MUSIKA weten, zorgde de band in 2021 voor een eerste full-album: ‘Beyond Unseen Gateways’.
Het Finse Vermilia is een solo project van Julia Mattila waarmee de dame haar visie weer geeft op een mix van pagan en atmospheric black metal. Ze zorgde sinds de opstart van het project in 2017 voor twee full-albums terwijl een derde, ‘Karsikko’, aangekondigd is voor halfweg februari 2025.
Celtibeerian werd in het Spaanse Ciudad Real, Castile-La Mancha opgestart in 2011. Dit gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van folk metal. In de discografie van deze band vinden we ondertussen een ep en vier full-albums waarvan ‘Nertos’ uit 2023 het meest recente is.
Het Portugese Gwydion is afkomstig uit de hoofdstad aldaar waar de band in 1995 werd opgestart. Tussen 2014 en 2016 stond de band op non actief. Naast een drietal demo’s vinden we ook vijf full-albums in de discografie van dit gezelschap. Het meest recente is een titelloos album uit 2020. Muzikaal kiest deze band voor een mix van symphonic folk metal en melodic death metal.
Dordeduh is ontstaan na wat onenigheid bij Negură Bunget. Dit Roemeense gezelschap, opgestart in 2009 zorgde ondertussen voor een ep en twee full-albums die hun mix van folk en atmospheric black metal uitdragen. ‘Har’ uit 2021 is het meest recente werkstuk van dit gezelschap.
Het Russische Arkona werd in 2002 opgestart en heeft met vocaliste Maria “Masha Scream” Arkhipova een frontvrouw om “u” tegen te zeggen. Dit gezelschap zorgt voor een beklijvende mix van folk, pagan en black metal. Als we het goed hebben telt de discografie van deze band ondertussen negen full-albums en daarvan is ‘Kob” (2023) het meest recente werkstuk.
Thyrfing werd in 1995 opgestart in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Hun mix van black metal en Viking metal vind je ondertussen ook op acht full-albums en daarvan is ‘Vanagandr’ (2021) het meest recente werkstuk.
Na de tien bands op zaterdag wachten er nog evenveel op zondag 23 februari om ons muzikaal te plezieren. Het Nederlandse Mourning Wood bijvoorbeeld, een ons tot nu toe onbekende folk metal band die kiest voor party muziek.
Het Franse Det Var moeten wij, van MUSIKA, eigenlijk ook nog gaan ontdekken. Het gezelschap zorgt voor een neo folk /Nordic folk sound en dat spreekt ons al enorm aan.
Ook al een Franse band is Deos, opgestart in 2014 in Annecy zorgt dit gezelschap voor een mix van black metal en death metal en kiest als thema het oude Rome. Het gezelschap zorgde reeds voor drie full-albums en daarvan is ‘Furor Belli’ uit 2022 het meest recente voorbeeld van.
Morgarten werd in het Zwitserse Neuchâtel opgestart in 2005. Dit gezelschap zorgt voor een mix van folk metal en black metal. In hun discografie vind je twee full-albums: ‘Risen To Fight’ (2015) en ‘Cry Of The Lost’ (2021).
De Zweed Erik Gärdefors is de enige achter het solo-project Grift waarmee hij zijn visie weergeeft op een mix van folk en black metal. Sinds de opstart van dit project in 2011 zorgde Erik reeds voor drie splits, vier ep’s en evenveel full-albums. Het meest recente werkstuk is het album ‘Dolt Land’ uitgebracht in 2023.
Het Franse Les Compagnons Du Gras Jambon staat voor ene mix van medieval folk en rock. Het gezelschap hoorden en zagen we reeds eerder een aantal keer aan het werk tijdens een concert en steeds opnieuw creëert het gezelschap een heel knappe sound die uitnodigt tot feesten.
Het Zweedse Kvaen kennen we ook al als solo-project van Jacob Björnfot. We zijn dus benieuwd hoe het ensemble zich hier zal presenteren. Het project zorgt voor ene mix van pagan, black metal en Viking metal en werd in 2019 in Kalix, Norrbotten opgestart en zorgde reeds voor een split en drie full-albums. Het meest recente werkstuk werd halfweg vorig jaar op de markt gebracht door Metal Blade Records: ‘The Formless Fires’.
Irdorath werd in Wit-Rusland in 2009 opgestart. Na de presidentsverkiezingen in 2020 werden de twee boegbeelden (Nadia en Vova Kalach) van de band opgepakt en naar de gevangenis gebracht. Sinds hun vrijlating is Duitsland hun nieuwe uitvalsbasis en is de band terug gevormd met nieuwe muzikanten. Dit gezelschap staat voor een mix van medieval, pagan en neo folk. Voor zover we bij MUSIKA weten zorgde de band voor drie full-albums waarvan ‘Wild’ uit 2017 het meest recente is.
Het Franse Naheulband zorgt voor een mix van folk en medieval en kruidt dit met een pak Franstalige humor. Wie dus de taal van Molière niet echt volledig machtig is, zal een deel van de humor niet echt snappen.
Het Finse Moonsorrow werd in de hoofdstad aldaar, Helsinki, in 1995 opgestart en zorgt voor een mix van folk, pagan en black metal. In de discografie van deze band vinden we o.a. zeven full-albums al dateert het meest recente werkstuk, ‘Jumalten Aika’, toch reeds van 2016.
Dat lijken ons alvast twee maal tien enorm goede redenen om naar Noisiel af te zakken op 22 en 23 februari. Het Cernunnos Pagan Fest verdient het dan ook om massaal bezocht te worden zodat we nog een aantal jaar kunnen genieten van dit uiterst gezellige festival. Meer info omtrent deze vijftiende editie van Cernunnos Pagan Fest vind je o.a. via www.cernunnospaganfest.fr of via de facebookpagina van het evenement: https://www.facebook.com/events/la-ferme-du-buisson/cernunnos-pagan-fest-2025/414700854568054/