The Gems, 18 oktober 2024.

The Gems, King Zebra, Mia Karlsson @ Hell, Diest.

Op vrijdag nog eens naar Hell afgezakt om een concert mee te pikken van The Gems, op uitgebreide tour na enkele succesvolle festival passages. King Zebra reist een stukje van de tour mee als support.

*Foto’s: Mia Karlsson*

Groot was dan ook mij verbazing toen bleek dat er nog een derde act toegevoegd was, met name Mia Karlsson (Crucified Barbara) die een solo akoestische set van een klein half uur ten berde bracht om daarna de bass ter hande te nemen bij The Gems. Een aangename opener, maar niet meer dan dat.

*Foto’s: King Zebra*

Het was voor het Zwitserse King Zebra de eerste keer optreden op Belgisch grondgebied, en dat was een wederzijdse aangename kennismaking! Met twee full albums op zak en jaren live ervaring werden we ondergedompeld in een classic melodic hard rock bad. Met nummers, nieuw voor mijn oren, maar het klonk wel allemaal zeer bekend. Een band die ik zeker nog eens live wil aanschouwen!

*Foto’s: The Gems*

Datzelfde geldt ook voor The Gems. Enkele leden hebben een voorgeschiedenis bij Thundermother, maar dat heeft blijkbaar diepe wonden geslagen. Guernica verwees af en toe naar die tijd, maar vermeldde de bandnaam nooit. Het album ‘Phoenix’, dat eerder dit jaar op de markt kwam, werd terecht zeer goed onthaald. Ik was dan ook zeer benieuwd naar de live setting ervan. De band loste al de verwachtingen in. Lekker in het gehoor liggende bluesy hard rock, wat er in ging als zoete koek. Gitariste Mona en zangeres Guernica bleken ook nog elk apart een solo project te hebben, waarvan we respectievelijk één track voorgeschoteld kregen, waarbij de Mona track de meeste bijval kreeg wegens de stevigheid van dat nummer. Dat smaakt naar meer. Guernica’s track werd gecomponeerd samen met drumster Emlee. Ze smeten er ook nog drie Thundermother tracks tussen. Apotheose van de set was de instant hit waar het allemaal mee begon, ‘Like A Phoenix’. Toepasselijke titel. Deze band is herrezen uit een puinhoop van as maar de boosheid en teleurgesteldheid van toen resulteerde wel in deze top band in wording. Zoals gezegd hebben ze reeds enkele festivals gedaan alvorens op clubtour te trekken. Zonder verpinken behoren zij reeds tot de nieuwe groten der aarde, en dat is hen dik verdiend en zeer gegund!

Tekst: L.E.

Foto’s: Peter Vangelder.