Peir Oanfest, 11 oktober 2024, dag 1.

Peir Oanfest @ Miloheem, Mol.

Peir Oanfest is een weekendje metal voor het goede doel dat reeds een aantal plaats vindt in het Miloheem te Mol. Dit jaar was het evenement voorzien ten voordele van Levi en voor het geweld losbarst is er een bezoekje van Levi met zijn mama.

*Foto’s: Incult*

Het Antwerpse death metal gezelschap van Incult start precies op het aangekondigde tijdstip en dat terwijl het publiek nog maar met mondjesmaat begint toe te komen. Erg vinden de heren het niet want de band geeft zich volledig zodat wij alvast enorm genieten met de reeds aanwezigen.

*Foto’s: Martyr*

Het Nederlandse Martyr is een band met jaren ervaring – actief sinds 1982 – en dat merk je ook aan de podium présence. Voor ondergetekende is het echter de eerste keer dat ik deze heavy metal / power metal / speed metal band aan het werk zie en hoor. Ik noteer: “niet slecht, maar …”

*Foto’s: After All*

De roots van het West-Vlaamse After All liggen in Brugge alwaar de band in 1990 werd opgestart. Een eerste ep kwam er in 1992 en sindsdien heeft deze thrash metal band al een hele weg afgelegd met tal van wisselingen in de line-up. Dit thrash metal gezelschap slaagt er eigenlijk vrij moeiteloos in om het publiek wat meer naar het podium te krijgen zodat dit de gezelligheid en de ambiance ten goede komt.

*Foto’s: Belgian Associality*

Geen metal maar punk van deze Belgische band die sinds 1988 actief is. Dat er geen metal te horen is, kan niemand deren. Het lijkt wel alsof iedereen de nummers kent. Belgian Associality spelen dan ook bekendste zoals ‘Van Men Erf’, ‘Morregen’ en ‘Boerderie’. Voor deze gelegenheid wordt ‘Marie’ aangepast naar ”Sofie’ (Volk aan den toog). En de Sofiekes van Peir Oanfest hadden achter de toog dan ook vaak de handen vol!

*Foto’s: Temptations For The Weak*

We hebben ergens een boontje voor Temptations Of The Weak, een metalcore band uit het Antwerpse opgestart in 2010. Het gezelschap stond al op de planken van gereputeerde festivals als o.a. Alcatraz. Wij, van MUSIKA, zagen de band al heel vaak aan het werk zodat we eiegnlijk kort en bondig kunnen zijn: Temptations For The Weak waren weeral heel goed (zoals steeds) en we kregen opnieuw een pak energie vanaf het podium aangereikt.

*Foto’s: Decay*

Het Nederlandse Decay werd in 2015 opgestart maar zou er mee stoppen in januari 2025. Dit belette deze thrash metal band niet om nog eens voluit te gaan zodat we konden genieten van een mooie afsluiter voor deze avond. Spijtig genoeg waren velen al naar huis, maar de overgebleven enkelingen hadden toch veel plezier!

Met dank aan Camille en het complete team achter Peir Oanfest.

Tekst: P.L.

Foto’s: Peter Vangelder.