Garage Rockt, 12 oktober 2024, dag 2.

Garage Rockt @ Da Vinci Campus, Ronse.

Dag twee van de derde editie van Garage Rockt! Brengt ons acht bands.

*Foto’s: Second Hand Superstars*

Zo mag Second Hand Superstars openen. Dit gezelschap uit het Waasland is een zogenaamde “girl power band” of “female fronted” band. Het kwartet brengt een mix van poppy rocksongs en alternative rock. Het viertal opent eerder aarzelend en kalm. Pas na een tijdje, we noteren een ska nummer, komt er wat extra vaart in de set die best wel knap afsluit. Spijtig genoeg was de publieke opkomst voor Second Hand Superstars nogal zwak te noemen.

*Foto’s: Béta*

Het West-Vlaamse Béta, uit de buurt van Heule, zette een heel sterke set neer die we als progressive metal kunnen omschrijven die wat raakvlakken vertoont met o.a. Tool. Hoe dan ook, Béta zorgt voor een pak extra kracht die binnenkomt. De set wordt echt wel heel enthousiast en energiek neer gezet en dat kunnen wij, en een pak van de aanwezigen, enorm smaken. De knap opgebouwde nummers krijgen een donkere klankkleur mee die af en toe ook dreigend overkomt. Met andere woorden: dit gezelschap is voor een plaatsjes hoger op een festival affiche.

*Foto’s: Hammeramp*

Hammeramp dan. Dit gezelschap zorgt voor een mix van o.a. hard rock, hard rock ‘n’ roll en metal en brengt zijn set vol overgave met veel beweging op het podium. Wat pyro’s zorgen voor een extra visueel accentje. Toch komt het geheel minder sterk over dan wat Béta op de planken bracht. Of komt dit door onze persoonlijke muzikale voorkeur. Toch mag de band op een geslaagd concert terug blikken.

*Foto’s: Earupt*

We gaan opnieuw de progressieve kant op met Earupt. Dit gezelschap verbaast ons enorm met hun uiterst knappe sound en dito vocalen ondanks het feit dat de zanger, Hendrik Vanhoutte, erbij vertelt dat hij zich nog niet honderd procent voelt na een weekje ziek zijn. We horen een sound die ons heel vaak doet denken aan wat het Canadese Rush neer kon zetten, al kan je natuurlijk de stem van hendrik niet vergelijken met die van Geddy Lee. Maar muzikaal … Ja, Earupt verrast dus wel met hun krachtige sound die ook melodieus genoeg klinkt. Voor ons een tweede top prestatie vandaag.

*Foto’s: Stories From The Lost*

Ook Stories From The Lost kunnen we in het vakje progressive rock / progressive metal gaan onderbrengen. Dit gezelschap treedt hier aan als kwartet wegens het feit dat de bassist ziek thuis is moeten blijven. We horen opnieuw goed opgebouwde nummers en wanneer de vocalist ook de gitaar ter hand neemt voor één nummer krijgen we een vollere klank te horen die het geluid, naar onze smaak, een stuk beter laat klinken. Toch vinden we ook de set van Stories From The Lost best wel goed met opnieuw ene heel knappe vocalist (net zoals bij Béta en Earupt trouwens).

*Foto’s: Beuk*

Nederlandstalige rock nummers op een rock / metal festival? Het kan zeker, vraag het maar eenieder die een daverende rockende set van Beuk mee maakt. Dit was ook nu weer het geval op deze tweede dag van Garage Rockt!. Dit West-Vlaamse trio weet goed hoe een set op te bouwen met af en toe een leuke kwinkslag om de nummers aan elkaar te praten. Beuk zorgt hier voor energiek concert dat door een hele menigte (de zaal is ondertussen toch heel mooi gevuld geraakt) enorm wordt gesmaakt. Slechts een Engelstalig nummer komt steevast aan bod tijdens hun concert: ‘Voodoo Chile’ van Jimi Hendrix. We krijgen dit keer ook een compleet nieuw nummer te horen, ‘Miss Maskerade’ dat in de lijn ligt van hun andere nummers. Opnieuw een heel knappe set dus van Beuk.

*Foto’s: Alex Agnew & The Moonlovers*

Wie op zoek is naar dé Belgische cover band van The Doors mag stoppen met zoeken, want Alex Agnew & The Moonlovers is dan precies wat je nodig hebt. De zaal gaat compleet uit zijn dak bij fantastische versies van o.a. ‘L.A. Woman’, ‘Roadhouse Blues’, ‘Riders On The Storm’, ‘Break On Through (To The Other Side)’, ‘People Are Strange’ en ‘Light My Fire’. Ook wij genieten enorm van het schitterende gitaarwerk en de uiterst knappe keyboard klanken. En … de stem van Alex vinden wij zo beter passen dan wat hij eerder bracht met zijn metalband Diablo Blvd.

*Foto’s: Cowboys & Aliens*

Afsluiter van dienst, Cowboys & Aliens, zorgden ook al voor een energieke en stevige set die door de aanwezigen goed worden gesmaakt. De stoner rock van het gezelschap ging er dus vlot in ondanks de technische problemen bij de gitarist bij de aanvang van het concert. Wij, van MUSIKA, hebben de zaal een stukje eerder verlaten wegens het feit (a) dat het al vrij laat was en (b) dat het werkendag was.

Al met al hebben we enorm genoten van deze tweedaagse editie van Garage Rockt!. We hebben enorm genoten op vrijdag (meer onze muzikale smaak), maar ook een aantal bands op zaterdag zijn ons enorm bevallen. We hopen dus dat men ook volgend jaar kan zorgen voor een even knappe editie.

Met dank aan Stijn en het complete Garage Rockt!-team.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.