Garage Rockt, 11 oktober 2024, dag 1.

Garage Rockt @ Da Vinci Campus, Ronse.

De derde editie van Garage Rock! in Ronse zorgt voor het eerst voor twee dagen muzikaal vertier. Op vrijdag 11 oktober zijn het vooral liefhebbers van extreme metal – lees black metal en death metal – die er aan hun trekken komen. Zeven bands zorgden voor een avondvullend programma.

*Foto’s: Skold’s Bridle Reign*

Met het Belgische Skold’s Bridle Reign krijgen we een onvervalste set brutale, maar heel traditioneel klinkende, death metal te verwerken. Het viertal op podium weet van wanten en deed eerder ervaringen op bij andere bands. We krijgen een krachtige en stevige set te horen met ook voldoende agressie die de heren best wel goed neer zetten zodat we van een geslaagde opener kunnen spreken. Maar echt blijven hangen, laat staan ons omver blazen, doet de sound van de band absoluut niet.

*Foto’s: Columbarium*

Een heel stuk beter vergaat het Columbarium, een gezelschap dat voor een mix zorgt van heavy metal en doom, met de nadruk op dat laatste element. De heren zorgen, zoals het beaamt, voor een eerder logge en slepende sound met wel voldoende ritme en tempowisselingen zodat ene boeiend en knap geheel ontstaat dat we wel weten te smaken. Naast reeds gekende nummers werden we ook op een compleet nieuw nummer getrakteerd dat perfect aansluit bij dat “oudere” werk. Columbarium zorgt ook voor de nodige melodie in hun sound en wij vergelijken hen dan een beetje met bands als Candlemass of Saint Vitus. Hoe dan ook, dit was echt wel een set die een tijdlang zal blijven nazinderen.

*Foto’s: Darkest Mind*

Met Darkest Mind krijgen we een eerste portie black metal te horen. Dit viertal staat er enigszins statisch bij om hun donker gekleurde dreigende sound weer te geven die ons wat doet denken aan de Zweedse grootmeesters van Marduk. Helaas haalt Darkest Mind dat niveau niet. Wij noteren in ons boekje: “goede set, maar we hadden er wel (veel) meer van verwacht”.

*Foto’s: Serial Butcher*

Een tweede portie death metal krijgen we dan van Serial Butcher. De heren starten hun set met een pak rookkolommen maar moeten die al vlug uitschakelen als de elektriciteit daardoor uitvalt. Het belet de band niet om een heel stevige en krachtige set neer te zetten die evenwel zijn voor – als tegenstanders heeft. Wij zien een ook al even statische band als Darkest Mind aan het werk, maar Serial Butcher klinkt veel agressiever en brutaler en soms neigt het geheel wat naar grindcore. We zien vele hoofden goedkeurend mee knikken op de sound van het viertal, maar horen ook dat een aantal mensen gewoonweg naar buiten waren gegaan. Ook Serial Butcher verwerkte een paar compleet nieuwe nummers in hun heel stevige set.

*Foto’s: Heinous*

Van Heinous kregen we een vrij korte set black metal te verwerken, maar dan wel een die er “boenk, op” was. We krijgen een heel furieuze sound te verwerken met pakken dreiging die de heren kil en in duisternis verpakt op de menigte los laten. Spijtig genoeg duren “mooie liedjes nooit lang” en dat was zeker het geval bij Heinous die, als je het ons had gevraagd, nog een tijdlang door mochten gaan. Met andere woorden: Heinous zorgde niet echt voor een complete verrassing – we hadden de band al eerder gezien en gehoord – maar wel voor een heel stevige en sterke set zodat de band een paar treden omhoog klimt op onze waarderingsladder.

*Foto’s: God Dethroned*

Het Nederlandse God Dethroned combineert black metal en death metal en doet dit reeds sinds 1991 al kent de geschiedenis ook een paar periodes van inactiviteit. Hun nieuwste full-album, ‘The Judas Paradox’ ligt sinds een goede maand in de winkelrekken en het spreekt dan ook voor zich dat we een aantal nummers uit dat album te horen kregen, naast hun oudere meer gekende nummers. God Dethroned zorgde voor een heel knappe set waar voldoende agressie en brutaliteit in zit, maar waar ook melodie, duisternis en dreiging een plaatsje kunnen vinden. Toch boeit hun sound ons minder dan wat we te verwerken hadden gekregen van Heinous. Misschien waren we nog te sterk onder de indruk van die vorige set.

*Foto’s: Batushka*

Maar voor absolute spreekwoordelijke “kers op de taart” zorgde dan weer het Poolse Batushka. Dit black metal gezelschap staat er eigenlijk ook heel statisch bij, maar dat wordt overduidelijk ruimschoots gecompenseerd door de intensiteit, de kracht en de beklijvende duisternis die hun sound opwekt. Batushka zorgt voor een soort van rituele dienst die als “indrukwekkend” kan beschreven worden als je houdt van black metal. De sound hakt er heel diep in en laat je sprakeloos achter. Wij, van MUSIKA, durven dan ook stellen dat Batushka kwam, zag en overwon. Meteen een echt schitterende afsluiter van de eerste dag van Garage Rockt! editie 2024.

Met dank aan Stijn en het complete Garage Rockt!-team.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.