Hell’s Balls is er dit jaar op 9 en 10 november.

Vorig jaar maakten we kennis met Hell’s Balls, een festival dat voor het eerst door ging in Xpo te Kortrijk. We waren gecharmeerd door het concept: een goede locatie, één podium, de vele foodtrucks, de gezellige sfeer, … en de heel goede programmatie. Dit jaar pakt het evenement uit met twee dagen muzikaal vertier. Terwijl men op dag een, zaterdag 9 november, kiest voor een aantal bands uit het eerder extreme metal gebeuren, wordt op dag twee, zondag 10 november, eerder de kaart getrokken van hardcore / punk bands. We zitten al die bands, zoals bij MUSIKA meestal de gewoonte is, even op een rijtje.

Negen bands worden op zaterdag 9 november op het podium verwacht. The Monolith Deadcult is een Nederlandse symphonic death metal band die ook wel wat elektronica aan de sound toevoegt, al begon dit gezelschap als pure death metal band. De band ging in 2002 van start en zorgde reeds voor negen full-albums waarvan het eerder dit jaar op de markt gebrachte ‘The Demon Who Makes Throphies Of men’ het meest recente is.

Ook al uit Nederland afkomstig is Dead Head, een thrash metal / death metal ensemble dat reeds actief is sinds 1989. Deze band zorgde reeds voor zeven full-albums terwijl de ep ‘Shadow Soul’, dat eerder dit jaar op de markt kwam, het meest recente werkstuk is.

Het Finse Wolfheart ging in 2013 van start naar de muzikale ideeën van mastermind Tuomas Saukkonen. Intussen telt de discografie van deze melodic death metal band, waarin wij van MUSIKA ook wel een pak black metal in ontdekken, zeven full-albums Het meest recente werkstuk is het onlangs op de markt gebrachte ‘Draconian Darkness’.

Hellripper, uit Aberdeen, Schotland is een project van James McBain dat hij 2014 in het leven riep om zijn visie op blackened speed metal weer te geven. In de discografie van de band vind je ondertussen een aantal split’s, twee ep’s en drie full-albums. Meest recente werkstuk van deze artiest is het full-album ‘Warlocks Grim & Withered Hags’ dat sinds vorig jaar verkrijgbaar is.

Vltimas is de band met o.a. vocalist David Vincent in de rangen. Dit gezelschap werd in 2015 opgestart en zorgt voor een blackened death metal / thrash metal sound. Het gezelschap zorgde reeds voor twee full-albums: ‘Something Wicked Marches In’ (2019) en ‘Epic’ (2024).

De thuisbasis van Moonspell vinden we dan weer in Brandoa, Portugal. Dit gezelschap werd er in 1992 opgestart, al kent meen ook een voorgeschiedenis als Morbid God die terug gaat tot 1989. Verwacht je bij deze band aan donker gekleurde gothic metal. In de discografie van deze band prijken o.a. dertien full-albums. Meest recente werkstuk van de band is de ep ‘Full Moon Madness’ uit 2021.

Een band die ons, van MUSIKA, nauw aan het hart ligt is het Ierse Primordial dat ons tijdens live concerten keer op keer heel diep weet te raken met hun versie van black metal waarin we wat Celtic folk elementen in kunnen ontwaren. De band zorgde sinds de start in 1992 voor tien full-albums waarvan ‘How It Ends’ uit 2023 het meest recente is.

Uit de bakermat van melodic death metal, het Zweedse Gothenburg, komt dan weer Dark Tranquillity alwaar de band in 1991 werd opgestart. Deze band zorgde reeds voor dertien full-album en daarvan is ‘Endtime Signals’ het meest recente werkstuk van.

Triptykon zagen we eerder dit jaar aan het werk tijdens Prophecy Fest en daar zorgde dit gezelschap voor een enorm loodzware set, die we wel wisten te waarderen. Wij, van MUSIKA, zijn dan ook razend benieuwd wat het gezelschap op Hell’s Balls zal neerzetten. Deze Zwitserse band werd in 2008 opgestart en brengt een mix van gothic, doom, death metal en black metal. De band zorgde slechts voor twee full-albums, ‘Eparistera Daimones’ (2010) en ‘Melana Chasmata’ (2014), maar beiden zijn meer dan moeite waard om in je collectie te hebben staan.

Op dag twee, zondag 10 november, mogen tien bands ons meevoeren op hun muzikale reizen. Zoals eerder gemeld denkt de organisatie van Hell’s Balls hier eerder aan een aantal hardcore / punk bands. Zo mag Stab hier een “thuiswedstrijd” afleveren. Dit zes koppig hardcore gezelschap heeft immers zijn thuishaven in Kortrijk.

Murphy’s Law is afkomstig uit new York City, USA alwaar deze band in 1982 werd opgestart. Verwacht je aan een mix van hardcore, punk en crossover. De band zorgde zes full-albums al dateert het laatste daarvan, ‘The Party’s Over’, wel van 2001. Wie er tegenwoordig nog deel uitmaakt van deze band is moeilijk te zeggen al is vocalist Jimmy Drescher er nog steeds bij sinds het prille begin.

Iets compleet anders krijgen we dan van het eveneens uit USA afkomstige Pallbearer. Dit gezelschap is er sinds 2008 en zorgt voor … doom metal. De discografie van deze band telt o.a. vijf full-albums en daarvan is ‘Mind Burns Alive’, dat sinds halfweg mei in de winkelrekken te vinden is, het meest recente.

Het Noorse Slomosa staat dan weer voor een mix van desert rock en stoner rock die ze zelf ook wel “tundra rock” noemen. Deze band werd pas in 2016 opgestart en zorgde voorlopig voor twee full-albums: ‘Slomosa’ uit 2020 en ‘Tundra Rock’ uit 2024.

De roots van het Amerikaanse Cro-Mags liggen ook al in New York alwaar deze band in 1981 van start ging. Men hield het in 2002 voor bekeken, maar Harley Flanagan voelde het weer te hard kriebelen en in 2008 werd de band opnieuw opgestart. De discografie van deze hardcore / punk / crossover / thrash metal band telt zes full-albums.

Het Amerikaanse Baroness saat dan weer voor een mix van o.a. sludge, stoner metal en alternative metal. Dit gezelschap is er sinds 2003 en zorgde reeds voor vijf ep’s en zes full-albums. Het meest recente werkstuk is het full-album ‘Stone’ dat vorig jaar op de markt werd gebracht.

Graveyard is dan weer een Zweedse band die een mix van hard rock, psychedelica en blues rock weet neer te zetten.De band werd in 2006 opgestart en kende een onderbreking tussen 2016 en 2017. Als we het goed hebben telt de discografie van dit gezelschap vijf full-albums en daarvan is ‘Peace’ uit 2018 het meest recente werkstuk van.

Het Duitse Sodom serveert ons dan weer pure onvervalste thrash metal. De band werd in 1982 opgestart en blijft verder draaien onder de bezielende leiding van vocalist en bassist Tom Angelripper. In de discografie van deze band vind je o.a. zeventien full-albums.

Het Nederlandse Heideroosjes is een hier in de lage landen best wel populaire punk band opgestart in 1989 die er eigenlijk in 2012 de brui aan gaf. Maar sinds 2019 is de band terug actief.

Dag twee van Hell’s Balls wordt afgesloten door het Amerikaanse Agnostic Front, die wij, van MUSIKA, een beetje beschouwen als één van de legendes van de hardcore / punk scene uit New York City. De band werd in 1980 opgestart, hield het in 1992 voor bekeken, maar is sinds 1997 terug actief. Gitarist Vinnie Stigma en vocalist Roger Miret zijn nog steeds de drijvende krachten achter de band.

Meer info vind je naar alle waarschijnlijkheid via www.hellsballs.be