Heilung, Zeal & Ardor @ Lotto Arena, Antwerpen.
De Lotto Arena vormde op deze zondag het decor voor twee aparte bands. Hoofdact was Heilung maar special guest Zeal & Ardor mocht de spits afbijten.
Zeal & Ardor is de band rond zanger/gitarist Manuel Gagneux. Hun zogenaamde avant-garde metal neemt een speciaal plekje in binnen de wereld van de metal. Zo worden er massa’s stijlen en invloeden vermengd waaronder black metal, soul, folk, jazz, gospel om slechts deze te noemen. Het resultaat is vaak even apart als verbluffend te noemen. Één en ander draait voor ons in grote mate rond de samenzang van de drie zangers waarbij Gagneux afwisselt tussen een mooie diepe cleane zangstem en een rauwe gruntstem.
*Foto’s: Zeal & Ardor*
De Lotto Arena was al vroeg volgelopen en het mocht duidelijk zijn dat een groot deel van het publiek niet enkel voor hoofdact Heilung was opgedaagd. Zeal & Ardor mocht gedurende drie kwartier tonen waartoe ze in staat zijn en dat bleek alleen al uit de reacties van het publiek héél wat te zijn. Met het nieuwe album ‘GREIF’ onder de arm putte de band uit zowel dit recentste werk als uit materiaal van het debuut ‘Devil Is Fine’ waarbij de titeltrack ongeveer halverwege de set zat. Bij Zeal & Ardor geen lange bindteksten want zoals Gagneux zelf ook zei, is dat niet waar ze goed in zijn. Niet getreurd, de muziek spreekt voor zich.
Tijd voor hoofdact Heilung. Act is in deze volgens ons een passende beschrijving want Heilung brengt niet zomaar een optreden, je mag gerust spreken van een totaalspektakel. Zoals we al eerder schreven bij album reviews van Heilung, is het een band die je voornamelijk live moet meemaken want het is eenvoudigweg een beleving op zich waarbij elk aspect een bijdrage levert. Het visuele karakter is echt wel een wezenlijk onderdeel en bepaalt in grote mate mee de sfeer. Er gebeurt ook voortdurend iets op het podium dat geregeld gevuld is met in totaal ongeveer twintig personen. De halfnaakte beschilderde lichamen van de “warriors” brengen vaak een vorm van rituele dans terwijl de zang in hoofdzaak gevormd wordt door het stichtende trio Kai Uwe Faust, Christopher Juul en Maria Franz.
*Foto’s: Heilung*
Heilung brengt niet gewoon nummers, het is welhaast een theatervoorstelling met zang, spoken word en dans waarbij een verhaal wordt gebracht dat ook visueel tot leven komt. Zo ben je onder meer getuige van het brengen van een ritueel offer en van een echte krijgsdans maar evenzeer van zeer ingetogen momenten – helaas voor een deel van het publiek is dat dan geregeld gehurkt of zelfs liggend op het podium waardoor dit niet voor iedereen goed zichtbaar is. Het is het enige puntje van kritiek op een voor het overige schitterend schouwspel. We hebben nooit eerder een massa zo uitbundig weten doen bij een priester die wierook de ruimte instuurt. Maar eerlijk is eerlijk, priesters lopen er dan saaier gekleed bij en niet met een hertengewei op hun hoofd. Als de Kerk in onze contreien terug meer volk op de been wil brengen, moeten ze misschien eens een blik werpen op het concept van Heilung, zelden zoveel mensen in trance geweten in ieder geval.
Met speciale dank aan Kaat Bosch en Eli Wouters.
Tekst: Koen Hollants.
Foto’s: Thomas Vervoort.