Prophecy Fest, 5 september 2024, dag 1.

Prophecy Fest, Balve, Duistland.

Naar jaarlijkse gewoonte trapt het Prophecy Fest te Balve af met een welkomstdrink en een aantal bands die akoestisch aan het werk gaan en die zo voor een eerder folk sfeertje zorgen, want ook de setting is heel (on)gewoon. Gewoon een tentje waar de de artiesten actief zijn. En daarvoor een aantal zitbanken en wat vuurschalen. Allemaal heel gemoedelijk dus en de vele liefhebbers genieten van de gratis drankjes of hebben zelf hun eigen drank meegebracht: het kan en mag allemaal.

*Foto’s: Vrîmout*

Vandaag krijgen we vijf “bands” te horen en zien die, bijna allemaal, kiezen voor een akoestische set waar dark folk de hoofdmoot van vormt. Zo opent vandaag Vrîmout deze “Ouverture”. Vrîmout is een solo-project van een Duitse artiest die zich muzikaal situeert tussen neo folk en dark folk. Hier laat de man zich begeleiden door een extra gitarist en een percussionist. Hij zorgt voor een heel sfeervolle, kalme start. Helaas staat het geluid niet zo hard en als je je zo’n dertig à veertig meter van het podium bevindt, hoor je zo goed als niets van de muziek.

*Foto’s: Thurnin*

Daar het hier allemaal korte sets zijn, mag Thurnin al een uurtje na de opstart van de eerste band het podium betreden. Thurnin is er reeds een paar jaar bij die openingsdag en kon ons nog niet eerder echt overtuigen. Dat was ook nu weer het geval. Ook dit is eigenlijk een solo project, dit keer van een Nederlandse artiest die kiest voor een mix van poppy dream rock en dark folk. Ook hij laat zich hier begeleiden door een extra gitarist en een nog een extra muzikanten die o.a. de draailier hanteert.

*Foto’s: Neuen Welten*

Het niveau stijgt enorm als het viertal van Neuen Welten aan de slag gaan. De setting is eerder semi akoestisch want met piano, elektrische bass en elektrische cello kan dit niet anders. Het zorgt ook al voor een vollere sound en het geluid staat een stukje harder, zonder dat je moet gaan schreeuwen om elkaar te verstaan. De dark folk van Neuen Welten gaat er bij ons heel vlot in en we vinden dan ook heel spijtig dat de set na nog geen vijftig minuten al over is.

*Foto’s: Wolcensmen*

Maar, niet getreurd, een tien minuten later mogen we Wolcensmen al verwelkomen. Dan Capp is de artiest achter dit project en hij zorgt hier in zijn dooie eentje voor een heel intense en beklijvende akoestische set dat ons dark folk hartje een aantal slagen sneller doet slaan. Ook de set van Wolcensmen is voor ons veel te kort want de warme stem en knappe gitaarbegeleiding raken ons diep.

*Foto’s: Thief*

Afsluiter van deze avond is Thief, meteen de compleet vreemde eend in de bijt daar dit een dark ambient set is geworden waar we een artiest bezig zien met knopjes en een computer. De geluiden die hij zo creëert kunnen ons maar weinig boeien, maar rondom ons zien we een heel pak mensen genieten. Dat betekent dat een pak muziekfans dit wel weten te pruimen, maar aan ons is deze set van Thief dus absoluut niet besteed.

Met dank aan Gunnar en het complete Prophecy Fest team.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.