RoadRock, 30 augustus 2024, dag 1.

Eind Mei werden de drie finalisten voor RoadRock aangekondigd, met name mochten Cesars Palace, Bèta en Alice Mae deze pluim op hun hoed steken. Helaas wordt er naast deze aankondiging nog weinig aandacht aan de drie bands geschonken maar dit houd geen enkel van hen tegen om hier vandaag het beste van zichzelf te laten zien.

*Foto’s: Cesars Palace*

Cesars Palace mocht de spits afbijten, dit trio heeft reeds een drukke agenda afgewerkt dit jaar en heeft nogal wat voor de boeg staan en probeert vandaag het reeds aanwezige publiek mee te nemen in hun psychedelische punk / stoner wereld waarin er even kan weg gedwaald worden in repetitieve gitaarlijntjes om dan alle frustraties los te laten in stevige uptempo en beukende riffs. Een frustratie mocht zelfs benoemd worden en in een nummer gegoten zijn om een duidelijk en niet mis te verstaan standpunt mee te delen.. ‘ Fuck de lijn’ werd dan ook goed onthaald (i wonder why…). Het drietal deed de aftrap in stijl en mocht na hun set plaats maken voor de volgende in de lijn 😉.

*Foto’s: Bèta*

Dat er heel wat talent aanwezig is in ons kleine Belgen landje is niks nieuws, ook in West-Vlaanderen blijven er zich maar steeds goede dingen ontpoppen, een typisch voorbeeld hiervan is Bèta, ontstaan ergens in 2017 en nog steeds krijgen we frisse groovende riffs aangeboden waarin vooral de ziel, de kracht en strakheid centraal staan. Zanger Joris vult de songs perfect aan, zwaar als het moet en ingetogen waar nodig. Bij ‘Echoes Of A Heart Attack’ weerklinken er uit de gitaar van Jonas niet alledaagse akkoorden die ik maar al te graag hoor, dit dan nog ingesmeerd met een haaks drumritme en een rollende basslijn maakt voor mij al duidelijk welke richting mijn stem zal uitgaan.

*Foto’s: Alice Mae*

Maar het vel van de beer nog niet verkopen want er staat nog één finalist te popelen om van start te gaan. We moeten wel toegeven dat Alice Mae de vreemde eend in de bijt der finalisten is qua genre. Het tempo gaat wat omlaag en er wordt van start gegaan met een ingetogen pianostuk waarin het direct duidelijk mag zijn dat Alexia een stem heeft die heel wat emotie kan omzetten in klank, denk aan een mix tussen Anouk en Alanis . Ze heeft zich laten omringen door goede muzikanten die heel netjes de rustige pop rock songs neerplanten. Commercieel gezien zal dit zeker en vast nog grootse dingen doen en zullen we zeker en vast nog van Alice Mae horen. De set leek ons stukken korter dan deze van de voorgangers waardoor we ons net niet genoeg konden aanpassen aan de vibe die neergezet werd.

Eénmaal alle stembriefjes geteld en de jury ook tot hun verdict gekomen waren (50% publiek stem en 50% jury) was het tijd om de winnaar bekend te maken. Bèta werd als winnaar gekroond gevolgd door Alice Mae en Cesars Palace, respectievelijk kregen alle drie de bands een bon (2000, 1500 en 1000 Euro) om te besteden in de North Garden Studios.

*Foto’s: Les Truttes*

Tijd geworden om de party on the road te krijgen en daar zal Les Truttes wel voor zorgen. In geen tijd werd er hit na hit gespeeld, het zijn er echt te veel om op te noemen maar Kitty K en Mr. S.L.Y zijn beide goed bij stem en slagen er in om een foutloos parcours af te leggen. Alles ingevuld met een theatraal kantje omdat het oog ook wel wat wil en waarbij het meezing gehalte doorheen de set heel hoog lag zorgde er voor dat de volledige weide op zijn kop stond en duidelijk kon genieten van wat er hier ten berde gebracht werd. Humor was ook nooit ver weg, de knipogen en dolle uitspraken/uitspattingen werden gesmaakt. Met ‘Harder, Better, Faster, Stronger’ en ‘Around The World’ werd het feestje afgesloten en zagen we dat er heel wat mensen huiswaarts vertrokken.

*Foto’s: Sister May*

Al moest de headliner voor vanavond nog komen hadden heel wat mensen het reeds voor bekeken gehouden. Het contrast van de party vibes en hits van Les Truttes met de duistere en krachtige melodieën van Sister May is enorm groot. De band doet zijn uiterste best en spelen hun set vlekkeloos maar kon vandaag blijkbaar niet genoeg overtuigen. Een gemiste kans van de vroege vertrekkers of een foutje in de line-up? We laten het in het midden, wij hebben alvast genoten van elke band!

Met dank aan Geert Lefevre en het complete RoadRock team.

Tekst: DV.

Foto’s: Bianca Lootens.