Alcatraz, dag 3, 11 augustus 2024 (3).

– Noot van de redactie: omdat MUSIKA dit jaar zowel twee pers passen als twee foto passen te pakken kreeg bij de organisatie van het befaamde Alcatraz festival te Kortrijk – waarvoor absoluut een heel grote “dank u wel” –, hebben we beslist de vele foto’s die per dag geschoten werden, te spreiden over verschillende “reviews / impressies” Daar MUSIKA nog wat hulp kreeg van iemand die geen accreditatie had (dank u wel, Kiara Vandewalle) kunnen we u toch een zo goed als compleet beeld mee geven. “Fasten your seatbelts”, zouden we zeggen. –

De editie 2024 van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival telde, zoals gebruikelijk, drie volwaardige dagen. Verdeeld over vier podia mogen 108 bands er aantreden, wat betekent dat je elke dag kan genieten van 36 bands. Terwijl de twee “vaste” MUSIKA journalisten hun werk deden, kreeg MUSIKA wat extra steun om een paar bands extra in de spotlight te zetten. Van de overige bands geven we een aantal foto’s mee en nog wat duiding, voor zover dat nodig mag zijn.

*Foto’s: Eternal Breath*

Het West-Vlaamse Eternal Breath ging in 1996 van start, maar lijkt pas de laatste tien jaar echt op kruissnelheid te zijn gekomen. In de discografie van de band vind je ondertussen drie full-albums.

*Foto’s: Audrey Horne*

Audrey Horne is een Noors gezelschap dat zich muzikaal laat gelden via een mix van hard rock en heavy metal. De band is actief sinds 2002 en zorgde reeds voor zeven full-albums.

*Foto’s: Soil*

Het Amerikaanse Soil werd in 1997 opgestart en zorgt voor ene mix van nu metal, hard rock en alternative metal. De band zorgde voor zes full-albums.

*Foto’s: Thorium*

Het Belgische Thorium is er sinds 2016 en zorgde ondertussen voor drie knappe full-albums.

*Foto’s: Conan*

Het Britse Conan zorgt voor een muzikale mix waarin we elementen uit doom, sludge en stoner metal in waarnemen. De band is actief sinds 2006 maar kende ook al een paar onderbrekingen. Onder andere vijf full-albums sieren de discografie.

*Foto’s: Legion Of The Damned*

Het Nederlandse thrash metal / death metal gezelschap Legion Of The Damned ging in 2005 van start maar kende ook een voorgeschiedenis als Occult. De discografie telt o.a. acht full-albums.

*Foto’s: Unto Others*

Unto Others is afkomstig uit het Amerikaanse Portland, Oregon en zorgt voor een mix van heavy metal en gothic rock. De band zorgde reeds voor drie full-albums.

*Foto’s: Exodus*

Het Amerikaanse vijftal Exodus stond deze zondag voor de vijfde keer op het podium van Alcatraz en ze bewezen wederom waarom ze een vaste waarde zijn op het festival. Dit jaar trakteerden ze ons weer op een stevige mix van thrashmetal, met de nadruk op nummers van hun iconische debuutalbum ‘Bonded By Blood’. De set werd krachtig geopend met het titelnummer, wat direct zorgde voor een energieke sfeer onder het publiek. Deze sfeer hield aan tot het einde, waar ze de show afsloten met een knallende uitvoering van ‘Strike Of The Beast’ eveneens van hetzelfde album. Naast de klassiekers van hun debuut, bracht Exodus ook enkele van hun meest populaire nummers ten gehore, zoals ‘The Toxic Waltz’ van het album ‘Fabulous Disaster’ en ‘Blacklist’ van ‘Tempo Of The Damned’. De band wist met hun strakke performance en energie het publiek moeiteloos in beweging te krijgen. Het was een optreden om niet snel te vergeten. (KV)

*Foto’s: Green Lung*

Het Britse Green Lung werd in de hoofdstad aldaar, Londen, opgestart in 2017 en zorgt voor een mix van stoner rock en doom. De band zorgde reeds voor drie full-albums.

*Foto’s: Orange Goblin*

Ook al Brits, en eveneens afkomstig uit Londen, is Orange Goblin die in 1995 werd opgestart. Ze zorgen voor een mix van heavy metal en stoner metal. In de discografie van dit gezelschap vind je ondertussen o.a. tien full-albums.

*Foto’s: Dark Tranquillity*

Het Zweedse Dark Tranquillity is een van de grondleggers van de melodic death metal die we omschrijven als “The Gothenburg Sound”. De discografie telt o.a. dertien full-albums.

*Foto’s: Gene Simmons Band*

Gene Simmons is natuurlijk gekend als bassist / vocalist bij Kiss en zorgt ook met een band onder eigen naam voor een gelijkaardige muzikale stijl.

*Foto’s: Cyclone*

Cyclone is een Belgische thrash metal band die actief was tussen 1981 en 1993. Sinds 2019 probeert men het muzikale verleden te doen herleven.

*Foto’s: Danko Jones*

Danko Jones is een Canadese hard rock band rond de gelijknamige vocalist / gitarist die sinds 1996 zijn weg vindt in de muziekwereld. Dit leverde ondertussen elf full-albums op.

*Foto’s: Architects*

Architects werd in het Britse Brighton in 2004 opgestart en zorgt voor een sound waarin we o.a. elementen uit progressive metal, metalcore en alternative metal in ontdekken. Het gezelschap zorgde ondertussen voor tien full-albums.

*Foto’s Clutch*

Het Amerikaanse Clutch zorgt voor een muzikale mix waarin we invloeden uit blues rock, hard rock, stoner rock en alternative rock in kunnen ontdekken. De band is reeds actief sinds 1991 en zorgde reeds voor dertien full-albums.

Met speciale dank aan de organisatie van Alcatraz.

Tekst: Kiara Vandewalle (KV).

Foto’s: Bianca Lootens / Andy Maelstaf.