Asgard Rock & Metal Fest, 28 juli 2024, dag 2.

Asgard Rock & Metal Fest @ Ramsel.

Ook op zondag was ik terug van de partij, maar, net als op dag één van Asgard Rock & Metal Fest, te laat voor de eerste band.

*Foto’s: Rudlon*

Rudlon begon aan hun laatste nummer en als ik mag afgaan op de gitaar van de zanger / bassist staat dit gezelschap voor “Rudlon is pure cult oep leire sloefe”, ik hoor stevige rock met teksten in hun eigen dialect.

*Foto’s: Verwilderd*

Verwilderd schudde de vroege aanwezigen meteen wakker met hun stevige en dreigende mix van black metal en death metal. De eventuele kater wordt zo uit je lijf geramd. Volgens mij een stevig onderschatte band.

*Foto’s: Warbeast Remains*

Warbeast Remains hakte er ook al stevig in met hun eigenzinnige thrash / death sound. De band houdt er, spijtig genoeg, na zes mooie jaren mee op. Dit was een waardig afscheid.

*Foto’s: Patroness*

De gitarist met de lange baard (Sven Van Laere) bleef staan, en vervulde zijn rol terug met verve bij het langzaam maar zeker opkomende Patroness. Zwart geflambeerde death metal met een eigenwijze saus eroverheen. Ik wil ook nog meegeven dat ik vocalist Guy Callens eerder had opgemerkt tijdens de Mosh pit bij Warbeast Remains, van energie gesproken. Tegen het einde van de set van Patroness speelt Guy Callens ook even voor barman voor de band: hij kruipt op handen en knieën en neemt zo een beker bier tussen de tanden, om die zo gaan af te leveren.

*Foto’s: Nephylim*

Nephylim uit Nederland deed het iets rustiger aan en liet ons kennis maken met hun visie op melodic death metal. Het iets rustiger concert werd in dank aanvaard.

*Foto’s: Behind Bars*

Behind Bars stelt nooit teleur. Hun heerlijke thrash komt live beter tot zijn recht dan op hun albums en dat was vandaag niet anders.

*Foto’s: Cathubodua*

Cathubodua, symphonic power gothic metal, creëerde een muur van bombast met een zangeres die blijkbaar alle stijlen aan kan, van zachte grunts tot hoog. Klasse opnieuw van dit gezelschap.

*Foto’s: Woyote*

Woyote, een internationaal gezelschap met onder andere Mikey (gitarist van Channel Zero) liet hun aanstekelijke groove metal / nu metal op ons los. Moeilijk in het hokje te plaatsen, maar als je weet dat een Alice In Chains cover perfect samengaat met hun eigen nummers, dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Het is slechts een kwestie van tijd en de juiste man op de juiste plaats en deze band breekt compleet door.

*Foto’s: Slaughter The Giant*

Slaughter The Giant is een band die keihard aan de weg timmert en steeds degelijke kwaliteit levert. De band serveerde ons wat nieuwe deuntjes die naadloos aansluiten bij het eerdere werk. Ik ben nu al benieuwd naar die nieuwe ep!

*Foto’s: Coffin Feeder*

De afsluiter van de dag en het weekend, Coffin Feeder, bracht ons een masterclass brute death metal. Ik schrijf “brute death metal” om dat ik geen brutaler woord vind dan “brute”. Een alles en iedereen vermorzelende machine, waarbij je je af vraagt of de leden niet in ademnood komen. Pure klasse!

Samenvatting dag twee: alweer een mooie selectie bands, het geluid zat beter dan op zaterdag, en tegenover de uitgeregende zondag van vorig jaar trakteerden de weergoden ons op heerlijk weer.

Samenvatting weekend: ik heb alle bands slechts summier beschreven omdat ik overal wel wat babbeltjes aan het slaan was. Asgard Rock & Metal Fest is een gemoedelijk gratis festival, maar soms dienden de bands als achtergrond muziek. En daar is niets mis mee, maar voor de bands is dat niet echt leuk. Ik merkte ook op dat metalheads graag met ballen spelen, of met eender wat dat de bands in het publiek smeten. Proficiat aan de organisatie voor dit fijne weekend, en tot 2025!

Met dank aan Niels (Hilfest vzw) en de complete crew van Asgard Rock & Metal Fest.

Tekst: L.E.

Foto’s: Peter Vangelder.