Asgard Rock & Metal Fest, 27 juli 2024, dag 1.

Asgard Rock & Metal Fest @ Ramsel.

Op zaterdag 27 juli was het weer zover: de tweede editie van het Asgard Rock & Metal Fest. Ook dit jaar opnieuw twee dagen en weer met gratis entree, wat voor een mooi gevuld festival terrein zorgde, zij het wat later op de dag, en dit op beide dagen.

*Foto’s: Catharsis*

Op zaterdag trapte Catharsis af, het Belgische Catharsis wel te verstaan, want er zijn nogal wat bands die deze naam gebruiken. Dit death metal ensemble, opgestart in Tongeren in 2020, miste ik helaas door omstandigheden.

*Foto’s: Epitome*

Zodoende was Epitome voor mij de eerste band dus. “Heavy metal rock and roll”, met hier en daar wat grunge invloeden. De band probeerde de reeds aanwezigen te overtuigen, maar dat lukte niet echt.

*Foto’s: Neverus*

Neverus, een melodic death metal gezelschap uit Nederland kreeg al wat meer respons, en zette een degelijke set neer. Met hier en daar wat black invloeden, en een knappe podium uitstraling lokten zij al wat meer bezoekers richting podium.

*Foto’s: Gore Force V*

Zet Gore Force V op een podium en een klein feestje is zo goed als gegarandeerd. Hun aanstekelijke death / grind zorgde voor de eerste echte nekbrekers, en hier en daar een bescheiden moshpitje. De band lanceerde ook enkele attributen richting publiek zodat de pret wat extra meekreeg.

*Foto’s: Fat Bastard*

Het feest ging dan gewoon door met Fat Bastard, maar dan onder hun gekende hard rock and roll tonen. De energie spatte ervan af en liet het publiek niet onbetuigd.

*Foto’s: Divine Zero*

Het Duitse Divine Zero dan. Daar was ik erg benieuwd naar, en het gezelschap stelde niet teleur. Hun death metal ging erin als zoete koek en smaakte naar meer.

*Foto’s: InHuman*

Het eerste echt hoogtepunt van de dag kwam er aan. InHuman had hun zaakje perfect voor elkaar. Nagenoeg perfect geluid, knappe lichtshow en een uitgekiende podium act. InHuman live is niet zomaar live muziek, maar een beleving voor al je zintuigen. Ik herkende Sara Vanderheyden (Cathubodua) achter de microfoon als plaatsvervangende vocaliste in wat naar verluid haar laatste concert was met InHuman.

*Foto’s: Changing Tides*

Changing Tides was de band waarop iedereen leek te wachten. Deathcore uit het boekje, maar toch net dat tikkeltje meer. Het publiek werd wild van de vele loodzware breakdowns die de weide in gevuurd werden.

*Foto’s: Fractured Insanity*

Fractured Insanity, al zo’n twintig jaar een begrip in onze Belgische technical death metal scene, kreeg maar een zeer lauwe respons. Jammer, want zelf vind ik hun sound zeer de moeite waard.

*Foto’s: Temptations For The Weak*

Ook heel jammer, voor mij dan in eerste instantie, want Temptations For The Weak heb ik ook al moeten missen. Maar, naar wat men me op zondag vertelde, de band was meer dan headliner waardig. En … daar ben ik eigenlijk niet zo verwonderd van, want telkens als ik dit gezelschap zie, ben ik danig onder de indruk.

Samenvatting van dag één: een mooie afwisseling van bands, al zat het geluid niet echt goed bij de eerste bands, én, misschien wel typisch voor een gratis festival, de eerste bands dienden eerder als achtergrond muziek.

Met dank aan Niels (Hilfest vzw) en de complete crew van Asgard Rock & Metal Fest.

Tekst: L.E.

Foto’s: Peter Vangelder