Ye Banished Privateers, 15 juli 2024

Ye Banished Privateers @ Hell, Diest.

Voor de tweede maal passeerde het Zweedse Ye Banished Privateers in Hell en werd het meteen duidelijk: beide partijen waren heel blij elkaar terug te zien. Het zootje ongeregeld bestond dit keer uit elf piraten – Het uitgebreide gezelschap telt in totaal bijna dertig (!) leden. – waardoor het podium net groot genoeg was. Vanaf de eerste toon was het meteen raak.

*Foto’s: Ye Banished Privateers*

Piraten op het podium en in de zaal maakten er samen een feest van zoals we nog niet vaak gezien hebben. Het enthousiasme droop ervan af, of was het zweet in deze hete Hell? De meezingbare folk zorgt steeds voor een zweem van bekendheid, onbeweeglijk staan kijken was geen optie.

Ye Banished Privateers op het podium betekent niet alleen muziek, maar ook toneel en humor. We kregen twee nieuwe nummers voorgeschoteld die mooi in de lijn liggend van het diverse oeuvre – Men zorgde ondertussen voor vijf full-albums sinds de opstart in 2008. – van de band. Na zeventig minuten zat het feest er op. Zwetend, moe en voldaan werd er nog lang na gekeuveld. Band en fans: één grote familie. Wat mij betreft mag dit feestje zich jaarlijks herhalen. Ahoi!

Tekst: L.E.

Foto’s: Peter Vangelder.