Funeral Dress, 28 juni 2024.

Funeral Dress, The Dirty Scums @ Hell, Diest.

Punk rock in Hell, het is een keer wat anders. De opkomst was uitermate goed, te bedenken dat op dezelfde dag Jera on Air – In het Nederlandse Ysselsteyn. – doorging, en dat er in Oostende een vuurspektakel doorging waar tussendoor één of ander Duits bandje – Ja, we hebben het over Rammstein. – wat muziek tussendoor speelde.

*Foto’s: The Dirty Scums*

The Dirty Scums, de oudste punkband van België kwam voor de eerste keer in hun meer dan veertig jarige (!) bestaan naar het mooie Diest. “Punk never dies”, maar wordt wel wat ouder en strammer. Een beetje een statige performance van de band, maar het publiek vond het allemaal oké, en genoot van de eerste tot de laatste minuut. Als jonkie kocht ik ooit hun single ‘Martens, Jij Oude Rukker’. Ik voelde me terug een jaar of dertien / veertien … “Martens, jij oude rukker, o o o, Martens, jij onderdrukker’: nog steeds een heerlijk meezinger.

*Foto’s: Funeral Dress*

Als het op meezingen en feesten aankomt, dan zit je met Funeral Dress gebeiteld. Ook deze band draait al een jaar of veertig of zo mee, maar klinkt nog net zo fris als toen. Een feest van herkenning. We kregen ook een nieuw nummer aangeboden, van het album dat gaat verschijnen in februari 2025. Uiteraard mocht het ultieme feest nummer ‘Party On’ niet ontbreken. “Once a punk, always a punk”: dat hebben beide bands vanavond nog maar eens bewezen. En … dat citaat klopt als een bus. Nog meer van dat!

Tekst: L.E.

Foto’s: Peter Vangelder.