Sabbat, 26 juni 224.

Sabbat, Gruesome, Mir Zur Feier @ Hell, Diest.

In het midden van de week, op woensdag avond, is Hell, in Diest compleet uitverkocht voor de eerste show van de Europese tour van Sabbat. De tour is opgezet naar aanleiding van de veertigste verjaardag van deze Japanse band.

*Foto’s: Mir Zur Feier*

Het Duitse Mir Zur Feier fungeert deze avond als openingsband. Erg veel volk – Zit het mooie weer of de derde wedstrijd van “onze” rode duivels daar voor iets tussen? – is er nog niet voor deze in 2009 opgestarte band die een mix van melodic death metal en metalcore neer zet. Voor ons is dit onze kennismaking met het gezelschap dat hier een heel energieke en gedreven set neer zet. We hopen de band in toekomst nog wel eens te zien en te horen.

*Foto’s: Gruesome*

Het Amerikaanse Gruesome kennen we een stuk beter. Deze death metal band werd in 2014 in Arroyo Grande, Californië opgestart maar kiest tegenwoordig Miami, Florida als uitvalsbasis. Je vindt twee knappe full-albums terug in de discografie van deze band, terwijl het meest recente werkstuk een split is met … Sabbat. Natuurlijk speciaal voor deze tournee. Er is al wat meer publiek en de temperatuur stijgt dan ook, zo fel dat de zanger op einde van de set onwel wordt. Of was dit toch omdat hij tot het uiterste is gegaan in deze energieke en gedreven zit die vol agressie werd uitgespuwd?

*Foto’s: Sabbat*

Veertig jaar Sabbat dus. Deze black metal / thrash metal band werd eerst nog als Evil in 1983 opgestart, maar wijzigde de naam een jaartje later tot het huidige Sabbat. Het is voor ons een echte verrassing als blijkt dat de bassist op het podium enkel een lederen string draagt op het podium. De heel energieke set die het drietal weet neer te zetten zorgt ervoor dat de temperatuur enorm oploopt in Hell zodat we toch af en toe eens buiten gaan om wat frisse lucht te scheppen. Waarover de heren het hebben, weten we niet, want we begrijpen echt niets van hun moedertaal (en naar het schijnt begrijpen zij geen Engels). Maar het stoort ons allerminst want het klinkt wel allemaal goed.

Tekst: P.L.

Foto’s: Peter Vangelder.