Mr. Bungle, 24 juni 2024.

Mr Bungle, Oxbow, Spotlights @ 013, Tilburg, Nederland.

Al van zodra de eerste band begint is 013 al heel goed gevuld. Het concert is weliswaar niet uitverkocht, maar veel zal het toch niet schelen.

*Foto’s: Spotlights*

Onbekend is heel vaak onbemind. Ook voor mij is dit een eerste kennismaking met Spotlights. Het geheel klinkt duister, net een beetje zoals de podiumlicht: niet veel licht te bespeuren dus. Ik hoor hoofdzakelijk de instrumenten (heel weinig zang), waarbij vooral de bass van Sarah heel duidelijk naar voor komt. Het publiek is dan ook opvallend stil voor een metal concert zodat ik vermoed dat de band toch nog een aantal keer zal moeten te zien en te horen tijdens live concerten vooraleer het publiek, mezelf incluis, echt overstag gaan.

*Foto’s: Oxbow*

Ook Oxbow is compleet nieuw voor mij al is de band reeds actief sinds 1989. We krijgen een compleet andere aanpak te verwerken: er is immers podiumlicht, en er is kleur te zien op het podium (de zanger staat in goudkleurig pak op het podium). De set is heel gevarieerd, je kan er moeilijk één genre op plakken al horen we wel invloeden uit noise rock langskomen. Tijdens het optreden gaat de zanger deels uit de kleren zodat hij de set eindigt in goudkleurige gilet en een heel, heel, klein shortje. Het publiek is intussen ook al wat losser gekomen.

*Foto’s: Mr. Bungle*

Het is duidelijk dat het publiek echt wel voor Mr. Bungle is gekomen. Zaterdag was de band nog op GMM te zien in d elate namiddag op de mainstag en zodoende ook al een massa aandacht kreeg. De mannen hebben het ook hier duidelijk naar hun zin op het podium. Het concert begint met ‘Also sprach Zarathustra’. Bij hun versie van 10cc’s ‘I’m Not In Love’ zie ik wel heel veel verraste gezichten rondom mij. De stem van Mike Patton kan blijkbaar heel veel aan. Ook de zanger van Oxbow komt als “special guest” een liedje meezingen. Scott Ian laat zoals gewoonlijk zijn gitaar heel duidelijk spreken terwijl dat het al duidelijke geluid van de drum soms nog eens een extra micro krijgt doordat Mike er eentje extra bij gaat houden. Afsluiten doen Mr Bungle met ‘All By Myself’ dat een wat aangepast tekst meekrijgt: “Go Fuck Yourself” is hun eigen versie.

Meteen een heel knappe afsluiter van een geslaagde avond in 013.

Met dank aan Maud Schlössels (Poppodium 013).

Tekst: P.L.

Foto’s: Peter Vangelder.