Het befaamde Alcatraz is er dit jaar op 9, 10 en 11 augustus (3)

Heel veel hard rock / heavy metal / punk liefhebbers noteren elk jaar zo snel mogelijk de data voor een nieuwe editie van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival, in de volksmond kortweg afgekort tot Alcatraz. Dat zal eind vorig jaar ook weer gebeurd zijn, zeker als men de namen op de affiche bekijkt. Maar naast enorm veel muzikaal vertier, zorgt het festival ook keer op keer voor een heel pak gezelligheid. Drie dagen lang zullen een pak bands de vier podia op Alcatraz in lichterlaaie zetten. Voor wie de data nog niet noteerde in zijn / haar agenda: vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 augustus is het weer zover. Zoals je bij MUSIKA mag verwachten zetten we ook nu weer de bands (met wat duiding) op een rijtje.

Dag drie: zondag 11 augustus.

Derde en laatste dag voor het befaamde Alcatraz festival is er op zondag 11 augustus die nog steeds garant staat voor pak nationale en internationale toppers. We zetten ze op een rijtje.

Op het hoofdpodium, “Prison” genaamd, zijn dit achtereenvolgens:

Eerst en vooral is er het Belgische After All dat in 1990 van start ging maar ook een voorgeschiedenis kent als Crap Society en At last die terug gaat tot 1987. Thrash metal is hun ding maar ons lijkt het alsof de komst van vocalist Mike Slembrouck de band eerder richting melodic heavy metal duwt.

Audrey Horne is dan weer een Noorse heavy metal / hard rock band opgestart in 2002 in Bergen. Je vindt o.a. zeevn full-albums ind e discografie van dit gezelschap waarvan ‘Devil’s Bell’ (2022) het meest recente is.

Het Amerikaanse Soil staat dan weer voor een muzikale mix waarin we elementen ontdekken uit hard rock , alternative rock en alternative metal. De band werd in 1997 opgestart en heeft zes full-albums op de markt. Het laatste daarvan, ‘Whole’, dateert ondertussen van 2013.

Ook al afkomstig uit USA is Armored Saint, een band die eerder kiest voor traditional heavy metal om zich muzikaal te laten gelden. Je vindt o.a. acht full-albums terug in de discografie van dit gezelschap en daarvan is ‘Punching The Sky’ het meest recente van.

We moeten naar Finland en meer bepaald naar Lahti als we tot de roots willen komen van folk metal grootheid Korpiklaani. Opzwepende nummers zullen je deel zijn van dit gezelschap dat ondertussen twaalf full-albums op de markt bracht. ‘Rankurumpu’ dat eerder dit jaar werd uitgebracht is daarvan het meest recente werkstuk.

Uit het fel geteisterde Oekraïne is Jinjer origineel afkomstig. Dit gezelschap timmert reeds sinds 2008 aan zijn muzikale carrière. De band zorgt voor ene mix van o.a. metalcore, progressive metal en groove metal. Het gezelschap zorgde reeds voor vier knappe full-albums.

Thrash metal legende Exodus, opgestart in 1979 maar wel met een aantal hiaten wat betreft activiteit, mag dus vijfenveertig kaarsjes uitblazen. In de discografie van deze band vind je o.a. twaalf full-albums al dateert de laatste daarvan, ‘Persona Non Grata’, ook al van 2021.

Het Britse Architects mag de lichten compleet doven op het hoofdpodium. Dit metalcore gezelschap ging in 2004 van start en zorgde ondertussen reeds voor tien full-albums waarvan ‘The Classic Symptoms Of A Broken Spirit’ (2022) het meest recente is.

Op het tweede podium, de “Swamp” stage, wachten ons negen bands.

Het Belgische Millhaven ging tot voor kort als Curse Of Millhaven door het leven. Verwacht je aan een energieke en gedreven set melodic death metal met nog wat metalcore accentjes.

Nog een band die de output van Death en Chuck Schuldiner in ere wil houden is het Amerikaanse Left To Die. Death metal dus zoals die hoort te klinken.

Uit Nederland komt dan Legion Of The Damned, een band die sinds 2005 actief is en voor een mix van death metal en thrash metal staat. In de discografie van diet gezelschap vind je o.a. acht full-albums en daarvan is ‘Poison Chalice’ uit 2023 het meest recente.

Het Amerikaanse After The Burial staat geboekstaafd als progressive metal band maar in de sound van deze in 2004 opgestarte band horen we ook invloeden van o.a. deathcore, metalcore en djent. De discografie telt o.a. twee ep’s en zes full-albums. Meest recente werkstuk is het album ‘Evergreen’ (2019).

Het van oorsprong Belgische Aborted staat tegenwoordig voor een mix van death metal en grindcore. De band ging in 1995 van start en in de discografie vind je o.a. twaalf full-albums waarvan ‘Vault Of Horrors’ eerder dit jaar op de markt kwam.

Ook het Amerikaanse Terrorizer kiest voor een mix van death metal en grindcore. Deze band werd in 1987 opgestart maar kende reeds een aantal periode van inactiviteit. Vier full-albums sieren ondertussen de discografie en daarvan is ‘Caustic Attack’ uit 2018 het meest recente werkstuk van.

Het Zweedse Dark Tranquility pakt het een stuk melodieuzer aan met hun melodic death metal sound. Deze band werd in 1991 opgestart en wordt, samen met At The Gates en In Flames, beschouwd als een van de pioniers van dit (sub)genre. Twaalf full-album sieren momenteel hun discografie en daarvan is ‘Moment’ uit 2020 het meest recente van.

Het Noorse Mayhem staat garant voor een portie zwartgeblakerd en dreigend black metal geweld. De band werd in 1984 opgestart en hield het tussen 1993 en 1995 voor korte tijd voor bekeken. Zes full-albums zijn er op d emarkt te vinden van dit gezelschap en daarvan is ‘Daemon’ (2019) het meest recente.

Opeth werd in 1990 in Sörskogen opgestart. Je kan de band in het vakje progressive (death) metal onderbrengen. Met ‘In Cauda Venenum’ leverde de band in 2019 zijn dertiende full-album af.

Op naar het “Helldorado” podium dan voor nog eens acht bands.

Dit Amerikaanse Eternal Champion werd in Austin, Texas opgestart in 2008 en staat voor een epic heavy metal sound. In de discografie van deze band vind je o.a. twee full-albums.

Het Britse Conan ging met horten en stoten van start in 2006 en het werd pas echt serieus in 2009. Het gezelschap staat voor een mix van doom, sludge en stoner metal. Naast een pak ep’s telt de discografie ook vijf full-albums.

Het Belgische Cobra The Impaler zorgde onlangs voor hun tweede full-album met ‘Karma Collision’, een dijk van een album en tijdens live concerten overtreffen de heren meestal hun studio werk: dat belooft dus!

Unto Others is oorspronkelijk afkomstig uit het Amerikaanse Portland, Oregon, alwaar de band in 2017 ontstond als Idle Hands. In 2020 werd de naam gewijzigd. De band staat muzikaal voor een mix van heavy metal en gothic rock en zorgde reeds voor twee full-albums en vier ep’s.

Het Britse Green Lung staat dan weer voor een mix van stoner metal, hard rock en doom. De band werd in 2017 opgestart en zorgde reeds voor drie full-albums. Meest recente werk is het album ‘Thus Heathen Land’ dat in 2023 op de markt kwam.

Voor ons van MUSIKA is het Britse Orange Goblin dé referentie als het aankomt op stoner metal. Deze band werd in 1995 opgestart en zorgde ondertussen voor negen full-albums. Nummer tien, ‘Science, Not Fiction’ komt eraan in juli!

Danko Jones is een Canadees trio rond de gelijknamige zanger / gitarist. Het gezelschap laat zich muzikaal gelden aan een mix van blues rock, hard rock en punk rock. Tijdens live concerten zorgt de band steevast voor heel energieke en gedreven shows.

Het Amerikaanse Clutch staat voor een muzikale mix waarin we invloeden van o.a. alternative metal, hard rock, blues rock en stoner rock in ontdekken. De band ging in 1991 van start en zorgde ondertussen voor dertien full-albums waarvan ‘Sunrise On Slaughter Beach’ (2022) het meest recente is.

Op het kleinste podium, “La Morgue”, mogen we nog negen bands verwachten op de allerlaatste dag van Alcatraz.

Het Belgische Sanity’s Rage mag hier openen en zal dit doen met oerdegelijke “old school” thrash metal. De band werd in 2002 opgestart.

Ook al Belgisch is Eternal Breath, een power metal gezelschap dat in 1996 werd opgestart. Dit gezelschap zorgde reeds voor drie full-albums en daarvan is het eerder dit jaar op de markt gebrachte ‘Road To Insanity’ het meest recente van.

Het Duitse Exumer werd dan weer in 1985 opgestart, maar deze thrash metal band kent ook al een paar onderbrekingen in de muzikale carrière. Je vindt o.a. vijf full-albums van dit gezelschap op de markt.

Een band die al een vrij lange periode van inactiviteit in de muzikale carrière liet optekenen is het Amerikaanse Hirax (tussen 1989 en 2000). Intussen telt de discografie van dit speed metal / thtash metal / crossover gezelschap toch ook al vijf full-albums. Meest recente werkstuk wordt de ep ‘Faster Than Death’ dat op 1 augustus op de markt zou moeten komen.

Het Canadese thrash metal ensemble Sacrifice werd dan weer in 1983 opgestart en hield het in 1993 voor bekeken. Sinds 2006 is de band weer actief. De discografie telt vijf full-albums al dateert het meest recente werkstuk dan wel uit 2009 (‘The Ones I Condemn’).

Het Belgische Thorium zorgt voor een mooie mix aan (sub)genres om tot hun sound te komen. We horen immers elementen uit progressive metal, thrash metal, power metal en traditional heavy metal langskomen. Als we het goed hebben zorgde deze in 2018 van start gegane band ondertussen voor drie full-albums.

Het Amerikaanse Cirith Ungol werd in 1971 opgestart maar de wereld leerde de band pas echt kennen in 1981 middels het album ‘Frost And Fire’. In 1992 hield men het voor bekeken, maar sinds 2015 is de band weer actief. Wij, van MUSIKA, hebben het wel voor de mix van heavy metal en doom die de heren neerzetten.

Een Belgische thrash legende volgt: Cyclone. Deze band werd in 1981 opgestart en hield het in 1993 na twee full-albums voor gezien. Sinds 2019 is de band weer actief.

Het Amerikaanse Heathen staat voor een mix van speed metal en thrash metal en dat sinds de opstart in 1984. tussen 1993 en 2001 stond de band op non-actief. Het gezelschap zorgde voor vier full-albums waarvan ‘Empire Of The Blind’ uit 2020 het meest recente is.

Meer info omtrent Alcatraz Hard Rock & Metal Festival, of kortweg “Alcatraz”, vind je vast en zeker op de website van het festival: https://www.alcatraz.be/nl/index of via de facebookpagina van het evenment: https://www.facebook.com/alcatrazmusic/?locale=nl_NL. Wij, van MUSIKA, hopen er ook dit jaar opnieuw bij te zijn en wensen je alvast enorm veel plezier tijdens de driedaags evenement.