Huggins Awakening Fest, 11 mei 2024, dag 3 – extra fotoreport.

Huginns Awakening Fest @ Wellington Hippodroom Renbaan, Oostende.

Ook op de derde en laatste dag van de achtste editie van Huginns Awakening Fest werden tien bands op het podium uitgenodigd.

*Foto’s: Death Fury*

Ik had een pak meer verwacht van opener Death Fury, maar het leek alsof de zanger zijn dagje niet had en maar wat liep rond te ijsberen. Te veel instrumentaal werk ook naar mijn smaak zodat ik het geheel nogal eentonig vind, maar dat is natuurlijk een persoonlijke kwestie.

*Foto’s: Devastatiön*

Nee geef me dan maar liever de blackened thrash metal van het Belgische Devastatiön die aan een rotvaart van start gaan en dat zowat de complete set blijven volhouden. Het geheel doet het gebouw op zijn grondvesten daveren en dat vind ik dan weer enorm geslaagd.

*Foto’s: Cobracide*

Dat Cobracide één van de rijzende sterren is in Belgische thrash metal / death metal kringen is een feit waar niemand om heen kan, of je nu fan bent of niet. Een fantastische drive en pakken energie te koop: meer moet dat niet zijn.

*Foto’s: Hellripper*

Het is pas 15u00 en de zaal staat barstensvol voor het concert van het Schotse black metal / speed metal gezelschap van Hellripper die er dan ook een enorm ferme lap op geeft. Ik zie een eerste moshpit ontstaan – die gedurende het complete concert niet meer stopt – en een pak crowdsurfers laten zich ook al opmerken.

*Foto’s: Schizophrenia*

Wat kan ik eigenlijk nog geen vermelden over het Belgische Schizophrenia dat nog niemand geschreven heeft? Ik weet al haal lang, met een enorm pak anderen, dat dit gezelschap voor een daverend feestje kan zorgen. Iets wat ook nu weer van toepassing is.

*Foto’s: Crypta*

Nog zo’n band waar ik nog maar weinig kan over vertellen dat nog niet geweten is, is Crypta. Deze dames stralen energie en enthousiasme uit op ene podium en bijten uiterst agressief van zich af: geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken dus. Zeker niet op een podium!

*Foto’s: Bulldozer*

Deze Italiaanse cultband zorgt voor een mix van black metal, speed metal en thrash metal en is er reeds sinds 1980 al kent hun geschiedenis ook een aantal hiaten. Bulldozer is sinds 2008 terug actief maar zorgt nu pas voor een eerste concert in België sinds die heropstart. Ik ben blij dat ik het heb mogen meemaken.

*Foto’s: Evil Invaders*

Het Belgische Evil Invaders is ondertussen uitgegroeid tot een band met een internationale reputatie. Kan het anders als je elke show het beste van jezelf geeft. Met de nodige visuele ondersteuning (pyro’s), iets wat de band eigenlijk niet nodig heeft want ook muzikaal staat Evil Invaders als een huis, zorgt dit gezelschap ook nu weer van een top prestatie ondanks wat technische problemen.

*Foto’s: Tankard*

Een van “de vier groten” van de Duitse thrash metal scene. Tankard is minder mijn ding wegens het steeds terug kerende fenomeen: nummers over bier. Maar dat de heren zo een heel pak fans tellen, dat zal ik alvast niet tegen spreken.

*Foto’s: Sodom*

En nog een van “de vier groten” van de Duitse thrash metal scene mag deze editie van Huginns Awakening Fest afsluiten: Sodom. Ik zag de band reeds een aantal keer aan het werk en het gezelschap ontgoochelde nog nooit, al moet ik wel stellen dat ik telkens op iets meer had gehoopt. Dat was nu ook weer het geval, maar … vergeet het niet, dit is mijn mening. En eigenlijk moet ik ook toegeven dat Sodom wel goed op dreef was.

Om af te sluiten nog een extra pluim voor de organisatie die duidelijk geleerd heeft van de “fouten” van vorig jaar. Geen wachtrijen bij het binnen komen, eetstanden of om drankjes op te halen. Een vlotte bediening, een aparte kassa voor drank en eetbonnetjes, extra tafels en stoelen buiten op te relaxen in de, gelukkig aanwezige, zon, … Kortom, een enorme verbetering als ik mag vergelijken met de vorige editie van Huginns Awakening Fest. Ik vraag me af of en hoe ze deze editie nog willen overtreffen.

Met dank aan Angelo Markey en het complete team van Huginns Awakening Fest.

Tekst: P.L.

Foto’s: Peter Vangelder.