Cobra The Impaler: Karma Collision

Ruim twee jaar geleden zag het debuut van Cobra The Impaler ‘Colossal Gods’ het licht. Deze band van eigen bodem ontsproten aan de breinen van Thijs Decloedt en Dirk Verbeuren maakte meteen duidelijk dat het niet om groentjes ging want alle leden hebben ruimschoots hun strepen verdiend bij andere bands. Voor wie zich het niet meer zou herinneren, we waren toen al danig onder de indruk van wat we toen al de mogelijke geboorte van een nieuwe superband noemden. We bedachten het album met een score van 90/100. We zijn twee jaar en een resem optredens op tal van podia verder – waaronder echt wel festivals om “U” tegen te zeggen zoals Hellfest en Arctangent om slechts die twee kleppers te noemen – en nu is er dus de opvolger. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen: ‘Karma Collision’ is in elk mogelijk opzicht zelfs nog méér dan een trap hoger dan ‘Colossal Gods’. Wat je hoort is niet zomaar een band maar een bijzonder hechte groep vrienden die volgens ons elkaar gestuwd hebben naar limieten waarvan ze zelf voordien niet voor mogelijk achtten dat ze die konden bereiken. Zo is er met Ace Zec intussen reeds geruime tijd een vaste opvolger voor Dirk Verbeuren en we mogen stellen dat Ace verre van een beginneling is maar wat hij hier uit zijn mouwen schudt, hebben we hem eerlijk gezegd nooit eerder weten doen. Hetzelfde kunnen we echter zeggen van de gitaristen onder aanvoering van meesterbrein Thijs DC die riffs afvuren aan een tempo waarvan je amper kunt voorstellen hoe vlug de vingers over de hals van de gitaar moeten glijden. Dat Thijs en kompaan James Falck een stukje kunnen spelen, weten we uiteraard al langer maar ook zij hebben hun grenzen verlegd durven we wedden. En dan is er nog zanger Manuel Remmerie. Een kerel met een indrukwekkend strottenhoofd maar wat geldt voor de andere bandleden, geldt minstens even hard voor hem. In vergelijking met de debuutplaat lijkt zijn stembereik enkel nog toegenomen. De krachtige cleane vocals zijn nog steeds ruimschoots aanwezig maar hij brult en krijst bij momenten als nooit tevoren. Wat vooral indrukwekkend is, is de manier waarop hij schijnbaar zonder moeite switcht van het ene naar het andere én dat hij het verschroeiende tempo ook vocaal kan volgen – en méér dan zomaar volgen voor alle duidelijkheid.

Vooruitgeschoven single ‘The Message’ maakte al meteen een verpletterende indruk maar we kunnen zonder meer stellen dat het ganse album een aaneenschakeling is van hoogtepunten. Er is met ‘Eye Of The Storm’ welgeteld één kort rustpunt op het album, al geldt het bijna eerder als een rustige intro voor titeltrack ‘Karma Collision’. Voor het overige varieert het tempo van snel over verschroeiend tot pure razernij. Er één nummer uitpikken als favoriet is onmogelijk. De techniciteit en behandeling van de instrumenten is simpelweg indrukwekkend. Er is op dit moment maar één probleem volgens ons, we zien met geen mogelijkheid hoe het gezelschap in de toekomst nóg meer kan imponeren! Al durven we met dit gezelschap geen voorspellingen meer doen eerlijk gezegd. Het gebeurt ons niet vaak dat we vanaf de eerste luisterbeurt zo onder de indruk zijn maar we kunnen niet anders dan stellen dat Cobra The Impaler ons méér dan verrast heeft. We hadden zonder meer een goed album verwacht maar ‘Karma Collision’ heeft onze stoutste dromen ruimschoots overtroffen. We zouden hier nog een half boek kunnen schrijven want in elk nummer blijf je na meerdere luisterbeurten nog nieuwe elementen ontdekken. Het is slechts één van de aspecten die ons zo aanspreken in de band. De riffs zijn catchy en liggen meteen vlot in het gehoor maar de nummers zijn dermate gevarieerd en bevatten zoveel subtiele toevoegingen dat je het onmogelijk van de eerste keer allemaal ontdekt hebt. Één en ander maakt dat we voor het eerst ferm getwijfeld hebben om het complete maximum toe te kennen, we laten echter nog een minieme speling voor een volgend album om nóg beter te doen – al is dat eigenlijk fundamenteel oneerlijk, we know. Wie fan was van het debuut kan niet anders dan onder de indruk zijn van deze ‘Karma Collision’. Wie nog geen fan was, kan volgens ons niet anders dan ook onder de indruk zijn! Internationale topklasse. Voilà, en durf ons tegenspreken.

K.H. (98)

Listenable Records

Tracklist: 1. Magnetic Hex 2. Godless Beyonder 3. Season Of The Savage 4. Eye Of The Storm 5. Karma Collision 6. My Inferno 7. The Fountain 8. The Message 9. Assassins Of The Vision 10. Shifting Sands