Black metal fanaten noteren steevast bijna de dag na afloop van een editie van Throne Fest al de data voor een nieuwe editie in hun agenda. Zo werden vorig jaar, ook door ons trouwens, de data van 18 en 19 mei 2024 in rood aangestipt voor de zestiende (!) editie van Throne Fest dat de laatste jaren steeds doorgaat in Kubox te Kuurne. Ook nu weer. Het was dit jaar vooral wachten op de namen van elke band die zou gaan aantreden. Toch waren al voldoende namen bekend om ons, en veel andere black metal fanaten te doen likkebaarden. Nu is de affiche compleet. Achttien bands, gespreid over de twee dagen, maken er hun opwachting. We zitten ze MUSIKA gewijs even op een rijtje en doen het dit keer alfabetisch.
Het Belgische Antzaat werd in 2015 opgestart en drukt zich uit aan de hand van pure black metal. Het gezelschap zorgde ondertussen voor een goed ontvangen ep, ‘The Black Hand Of the Father’ (2017), en een misschien nog net iets hoger ingeschat full-album met ‘For You men Who Gaze Into The Sun’ (2020).
We vermoeden dat het Oostenrijkse Belphegor hier geen introductie meer nodig heeft. De heren laten hun mix van black metal en death metal reeds sinds 1992 weerklinken. Twaalf full-albums, naast een pak andere releases, sieren ondertussen de discografie van deze band. Ook tijdens live concerten zorgt Belphegor er steeds opnieuw voor dat je ook visueel aan je trekken komt. Zorg dus dat je er bij bent.
Bestial Bukake is een Duitse band die voor een mix van black metal en death metal instaat. De band werd pas in 2022 opgestart en heeft, voor zover wij weten, nog een blanco discografie. We hebben het er ook het raden naar hoe het gezelschap het er van af brengt tijdens live concerten. Te ontdekken dus.
Het uit Portugal afkomstige Black Cilice staat garant voor heel rauwe en ruwe black metal. Wanneer de band precies van start ging, weten we niet, al maakt de befaamde “Encyclopaedia Metallum” gewag van een eerste demo in 2009. Intussen is er reeds een lijvige discografie uitgebouwd met onder andere zes full-albums en daarvan is ‘Esoteric Atavism’ (2022) het meest recente werkstuk.
Het Belgische Coldborn is eigenlijk een black metal project van Norgaath dat hij reeds in 2007 heeft opgestart. Voorlopig telt de discografie slechts twee full-albums: ‘Lingering Voidwards’ (2016) en het gloednieuwe ‘The Unwritten Pages Of Death’ (2024).
DHG of Dødheimsgard is afkomstig uit het Noorse Oslo. De band ging in 1994 van start als pure black metal band onder de naam Dødheimsgard. In 1999 verrasten de heren vriend en vijand met het album ‘666 International’ waar de heren eerder de kant van avant garde en industrial opgingen. Een jaartje later werd ook de naam DHG in gebruik genomen. Wij zijn dus razend benieuwd hoe dit gezelschap zal klinken op deze editie van Throne Fest.
Het Duitse Drudensang werd in 2013 opgestart maar kent ook een voorgeschiedenis die terug gaat tot 2009 als Blackhorned Wargoat en Ravnsvart. De heren drukken zich muzikaal uit aan de hand van black metal. Hun discografie telt reeds een heel pak releases, maar je vindt er slechts een full-album terug: ‘Tuiflsrijtt’ (2022).
Het eveneens Duitse black metal ensemble Endstille is reeds actief sinds 2000 en zorgde ondertussen voor een demo, twee split’s en negen full-albums, waarvan ‘DetoNation’ uit 2023 het meest recente werkstuk is.
Het Noorse Enslaved is actief sinds 1991 en zorgt voor een muzikale mix waar black metal als basis dient, maar waar de heren intussen al even indrukwekkende elementen uit Viking metal en progressive metal aan toe voegen. De heren hebben ondertussen ook al een enorme discografie opgebouwd met onder andere zestien full-albums. Het meest recente werkstuk onder de naam Enslaved is het full-album ‘Heimdal’ dat vorig jaar op de markt werd gebracht. Tijdens live concerten weet de band ons steeds opnieuw te boeien en te overtuigen.
Germ is een Australisch solo project van Timothy James Yatras, die als artiesten naam kiest voor … Germ. Hij zorgt voor een mix van shoegaze, electronica en post black metal. Je vindt drie full-albums terug in de discografie van dit project, al dateert het meest recente daarvan, ‘Escape’, wel reeds van 2016. Nog een leuk wist-je-datje: Germ speelde een eerste concert in 2013 in Sydney als support act voor het Noorse Enslaved!
Ook Midnight Odyssey is een Australisch solo project, dit keer naar de muzikale ideeën van Tony Parker die als artiestennaam kiest voor Dis Pater. Sinds 2007 porbeert hij met zijn mix van black metal en ambient voet aan de grond te krijgen. In zijn toch al goed gevulde discografie prijken onder andere acht full-albums waarvan ‘Biolume Part 3 – A Fullmoon Madness’ (2023) het meest recente is. Kortgeleden werd nog een ep op de markt gebracht: ‘Closer To The Sky’.
Het Zweedse Naglfar werd in 1992 opgestart in Umeå, Västerbotten. Dit gezelschap zorgt voor een melodic black metal sound. Naast drie demo’s en evenveel ep’s zorgde Naglfar ook voor zeven full-albums en daarvan is ‘Cerecloth’ uit 2020 het meest recente van.
Nog een band dat eigenlijk eerder een project is, is Nargaroth. Opgestart in Eilenburg, Duitsland in 1996 is tegenwoordig Amerika de thuisbasis van Ash (René Wagner). In de discografie van Nargaroth vind je onder andere zeven full-albums, maar het meest recente werkstuk, ‘Era Of Threnody’, onder de naam Nargaroth dateert ondertussen ook al van 2017. Wij, van MUSIKA, zijn alvast benieuwd naar de prestaties op een podium.
Nattverd is afkomstig uit het Noorse Bergen, Vestland, alwaar de band in 2010 werd opgestart. Dit black metal gezelschap zorgde reeds voor een ep en vier full-albums waarvan ‘I helvetes forakt’ (2023) het meest recente werkstuk is.
Het Franse Pénitence Onirique, opgestart in de buurt van Chartres, timmert reeds sinds 2015 aan een muzikale carrière die zich – Kan het anders bij Throne Fest? – situeert in black metal kringen. Het gezelschap zorgde reeds voor drie knappe full-albums waarvan ‘Nature Morte’, dat vorig jaar op de markt kwam, het meest recente album is.
Het Zweedse Sacramentum werd in 1990 opgestart als Tumulus. In 1992 werd de naam gewijzigd tot het huidige Sacramentum. Na drie full-albums hield men het in 2001 voor bekeken. Maar in 2019 werd de band nieuw leven ingeblazen om hun mix van melodic black metal en melodic death metal opnieuw aan de man / vrouw te brengen. Dit leverde voorlopig slechts een cover op op een split met Crossspitter zodat men vooral uit ouder werk zal moeten putten om een live set op te bouwen. Wij, van MUSIKA, zijn uiterst benieuwd.
Wie er zich precies schuilt achter het Amerikaanse Sanguine Relic weten we helemaal niet. Wanneer de band precies werd opgestart weten we evenmin. Wel weten kennen we de sound van Sanguine Relic: rauwe black metal. Die kan je terugvinden op onder andere de zes full-albums die de discografie sieren. Het meest recente werkstukje voor Sanguine Relic is de ep ‘Labyrinth Of Nightmares’ uit 2023.
“Last but not least” in ons lijstje is The Committee. Dit internationaal gezelschap kiest voor atmospheric black metal als sound waarin we ook wel wat invloeden uit doom in ontdekken. The Committee zorgde voor een ep en drie full-albums waar je kan kennis kan maken met de sound van The Committee. Ook tijdens live concerten staat deze band als een huis.
Meer info nodig omtrent deze zestiende editie van Throne Fest? Check dan bijvoorbeeld de facebookpagina van het evenement: https://www.facebook.com/ThroneFestofficial/?locale=nl_BE