Een jaarlijkse afspraak, als dat corona beestje natuurlijk geen roet in het eten gooit, met het toch wel befaamde Alcatraz, het hard rock en heavy metal festival dat de laatste jaren in Kortrijk doorgaat, kan je dit jaar maken op 12, 13 en 14 augustus. Als we er de programmatie bijhalen zien we een massa redenen om er ook dit jaar bij te zijn. We zien, in vergelijking, met vorig jaar alvast één grote wijziging, namelijk een vierde podium. Dat betekent extra bands, maar ook het gegeven dat de bezoekers hoe dan keuzes zullen moeten gaan maken welke band(s) men al dan niet wil gaan horen en zien.
Op vrijdag 12 augustus mogen tien band hun opwachting maken op het hoofdpodium dat nog steeds de naam “Prison” draagt. Het Duitse alternative rock gezelschap April Art mag openen, waarna het eveneens Duitse power metal gezelschap Warkings wordt verwacht. Het Zweedse collectief The Night Flight Orchestra dat pakt uit met een erg aanstekelijke en melodieuze mix van hard rock, AOR en pop. Het Duitse gitaarfenomeen Uli Jon Roth is er de volgende gast. De man stond mee aan de wieg van het Duitse Scorpions en zorgt heden ten dage nog steeds voor knappe shows. Fans van metalcore zullen dan weer hun hartje kunnen ophalen aan het Amerikaanse Unearth, dat gevolgd wordt door het Nederlandse Vandenberg, een band rond gitarist Ad Vandenberg die voor een mix van hard rock, classic rock en heavy metal staat. Het Finse Stratovarius zorgt voor een mix van power metal, symphonic metal en neo classical metal en dat sinds 1985. Het Britse hard rock ensemble The Darkness volgt, waarna het Britse Venom Inc. zijn mix van heavy metal, speed metal en black metal mag brengen. De Duitse heavy metal legende Accept mag de lichten doven op het hoofdpodium.
Op de “Swamp” stage mogen de heren van het Duitse melodic death metal gezelschap Parasite Inc. de spits afbijten, gevolgd door het Belgische Bark, dat voor een mix van groove metal en death ‘n’ roll staat. Deathcore fans kunnen hun hartje ophalen aan het Amerikaanse Lorna Shore, terwijl thrash fanaten eerder voor het Griekse Suicidal Angels zullen schreeuwen. Liefhebbers van meer extreme metal, en dan hebben we het over een mix van death metal en grindcore, zullen maar wat tevreden zijn met het Amerikaanse Cattle Decapitation. Insomnium, afkomstig uit Finland, staat dan weer voor melodic death metal, terwijl black metal fans maar wat blij mogen zijn met het Zweedse Dark Funeral, dat voor wervelende shows zorgt. Het Britse Napalm Death stond dan weer mee aan de wieg van wat we tegenwoordig bestempelen als een mix van death metal en grindcore. Het Poolse black metal ensemble Mgla mag de “Swamp” stage op de eerste dag afsluiten.
Het nieuwste podium op Alcatraz kreeg de naam “Helldorado” mee. Het Britse Urne (een mix van metalcore, sludge en stoner metal) mag hier de aftrap geven. Het Franse Hangman’s Chair volgt en staat voor een mix van sludge, stoner metal en doom. Daarna volgt het technical death metal ensemble Rivers Of Nihil dat uit Amerika afkomstig is. Liefhebbers van doom metal zullen meer tevreden zijn met het Amerikaanse Pallbearer, terwijl Monolord uit Zweden dan weer een pak psychedelica en stoner in hun doom metal sound weet te verweven. Vola staat dan eerder voor progressive metal en is afkomstig uit Denemarken, terwijl het Amerikaanse Pentagram dan weer overduidelijk kiest voor doom. Met het Franse ensemble Igorrr kan je weer vele kanten op wegens een mix van o.a. death metal, breakcore, elektronica, … Laten we het dus houden op experimental music. Het Canadese Voivod zorgt voor een mix van progressive metal, thrash metal en alternative metal, waarna Sólstafir, een band afkomstig uit Ijsland die eerst nog black metal bracht, maar tegenwoordig voor een mix van post black metal en post rock staat, hier de lichten op de podium mag doven.
En dan is er natuurlijk ook nog de “Morgue”, dat zich de laatste jaren ontpopte tot het “gezelligste” podium. Ook hier mogen negen bands hun opwachting maken. We beginnen hier met drie Belgische bands, te weten Motsus, dat kiest voor een mix van doom van stoner metal, Grotto (een mix van psychedelica en stoner) en Your Highness (een mix van sludge en stoner metal). Het Amerikaanse Wo Fat – dat muzikaal staat voor een mix van doom, psychedelica en stoner –, volgt en brengt Stöner, ook al afkomstige uit Amerika en kiezend voor een sound die ergens het midden houdt tussen stoner en desert rock, mee in zijn kielzog. Het Zweedse Dozer kiest gewoonweg voor stoner om zich muzikaal te laten gelden, waarna het Duitse My Sleeping Karma aan de beurt is dat ook al voor een instrumentale mix van psychedelica en stoner kiest. Het Amerikaanse King Buffalo kiest voor dezelfde muzikale ingrediënten maar voegen daar ook nog een portie blues rock aan toe. Afsluiter op dit podium, het Nederlandse Peter Pan Speedrock zorgt voor een zinderende mix van punk rock, hard rock en psychobilly.
Op zaterdag 13 augustus maken op het hoofdpodium, de “Prison”-stage, opnieuw tien bands het mooie weer. Het Amerikaanse Vended staat voor nu metal naar hun grote voorbeelden Slipknot en mag hier als eerste de boel in lichterlaaie zetten. Het eveneens Amerikaanse Dress The Dead is een nog vrij jonge heavy metal band die toch al een pak ervaring onder de motorkap heeft zitten. Butcher Babies komt ook al uit Amerika en staat voor een mix van groove metal, alternative metal en metalcore, terwijl het ook al Amerikaanse Ill Nino zich muzikaal uitdrukt aan de hand van een mix van alternative metal, nu metal en metalcore. Het Belgische Evil Invaders zorgt voor een mix van speed metal en thrash metal zorgt en krijgt, heel terecht, een mooie plaats op het hoofdpodium, waarna het Amerikaanse Life Of Agony volgt die voor een alternative metal sound kiest. Het populaire Amaranthe mag daarna hun melodieuze mix van power metal, melodic death metal en metalcore over de weide laten klinken. As I Lay Dying is ook al afkomstig van over de grote plas en laat zich muzikaal gelden met metalcore. Het eveneens Amerikaanse thrash metal gezelschap Testament volgt, terwijl het Poolse Behemoth met zijn versie van black metal / death metal de lichten mag doven op dit podium.
We vinden negen bands terug op de “Swamp”-stage. Het Belgische Powerstroke, dat voor een mix van thrash en groove metal staat, mag hier openen en wordt meteen gevolgd door het ook al Belgische Cyclone dat eerder voor een mix van hard rock en thrash metal kiest. De Amerikaanse bands Heathen en Exhorder, die op dit podium volgen, kiezen opnieuw voor een mix van thrash en groove metal. Het Amerikaanse Eyehategod staat dan weer voor een zware sludge sound, waarna het eveneens Amerikaanse Vio-Lence opnieuw voor thrash metal kiest. Nog meer thrash is er te beleven bij Death Angel dat ook al uit de U.S.A. afkomstig is, terwijl et Britse Carcass ontstond als grindcore band maar hun sound wijzigde eerst richting death metal om tegenwoordig eerder melodic death metal af te leveren. Met het opnieuw Amerikaanse Exodus, dat op dit podium de lichten mag gaan doven, krijgen de thrash fanaten er nog een extra band bij.
Op het “Helldorado”-podium wordt dit keer vooral de kaart van black metal getrokken al opent het Belgische Mordkaul toch met melodic death metal, waarna Saille, ook al een Belgische band, kiest voor een symphonic black metal sound. Het Amerikaanse Uada staat geboekstaafd als melodic black metal band, terwijl het Oostenrijkse gezelschap Harakiri For The Sky kiest voor een vorm van post black metal. Het Braziliaanse Krisiun kiest dan weer voor een death metal sound, terwijl het Zweedse Necrophobic voor een mix van black metal en death staat. Het Duitse Der Weg Einer Freiheit kiest dan weer voor een sound die dichter bij post black metal aanleunt, terwijl het Zweedse Katatonia voor een mix van progressive metal, doom en death / doom staat. Het progressieve vinden we ook wel terug in de sound van het Noorse Enslaved al mixt dit gezelschap er dan black metal en Viking metal bij. Het Zweedse black metal ensemble Watain mag nog zijn vuurshow afleveren vooraleer de lichten op dit podium worden gedoofd.
Op “La Morgue” staan dit keer uitsluitend Belgische bands geprogrammeerd. Von Detta mag openen en kiest voor een mix van stoner en alternative rock, terwijl Fractured Insanity overduidelijk voor death metal staat. Temptations For The Weak laat zich gelden met metalcore en Hippotraktor drukt zich uit aan de hand van progressive metal. Woyote staat voor een mix van groove metal en nu metal, terwijl Marche Funèbre een mix van doom en death metal brengt. Hemelbestormer volgt en staat voor post metal terwijl Warhead kiestt voor een mix van speed metal en thrash metal. Wolvennest mag hier afsluiten zorgt voor een experimentele mix van o.a. psychedelica, black metal en ambient, die tijdens live concerten steeds de moeite waard is.
Opnieuw mogen tien bands aantreden op het “Prison”-podium op zondag 14 augustus. Het Britse The Raven Age zorgt voor een mix van melodic metalcore, groove metal en alternative metal. Bloodywood, uit Indië, zorgt voor nu metal met accenten uit Indische folk. Uit Japan komt Loudness, een gezelschap dat een mix van heavy metal, glam metal en speed metal brengt. het Britse Diamond Head mee aan de wieg stond van wat we tegenwoordig NWOBHM noemen. Alternative metal is dan weer het muzikale vakje waar je het Italiaanse Lacuna Coil kan in onderbrengen. Hard rock / classic rock fanaten kunnen hun hartje ophalen aan het Zwitserse Gotthard, terwijl het Duitse Electric Callboy liefhebbers van elektronica en metalcore zl proberen te overtuigen. Liefhebbers van een mix van djent en progressive metal zitten dan weer goed bij het Britse Tesseract, terwijl het Finse Korpiklaani vooral folk metal fanaten zal plezieren met hun aanstekelijke sound. Arch Enemy, dat als headliner mag afsluiten, staat dan weer voor melodic death metal.
Op de “Swamp”-stage mag Thanatos, een Nederlandse band die muzikaal voor een mix van thrash metal en death metal staat, openen. 1914, uit Oekraïne, voor een mix van doom, death metal en black metal kiest. – Zullen die mannen er zijn, want volgens hun facebook pagina zitten die aan het front! – Het Canadese Panzerfaust kiest voor black metal, terwijl het Amerikaanse Misery Index het houdt bij death metal, een muziekgenre waar ook het Britse Benediction en het eveneens Amerikaanse Suffocation voor kiezen. Het Belgische Aborted durft dan weer elementen uit grindcore aan zijn death metal sound toevoegen. Abbath, uit Noorwegen, kiest dan weer voor black metal om zich muzikaal te uiten, terwijl de afsluiter op dit podium, het Amerikaanse Cannibal Corpse, opnieuw garant staat voor een portie death metal.
Liefhebbers van punk, hardcore en aanverwante (sub)genres zullen hun hartje kunnen ophalen bij het “Helldorado”-podium. Het Belgische Ethereal Darkness mag hier openen en kiest toch voor melodic death metal en doom om zich te laten gelden. Angel Crew bestaat uit zowel Belgische muzikanten als Nederlandse muzikanten en kiest wel voor hardcore. Het Amerikaanse Enforced kiest voor een mix van thrash metal en crossover kiest, waarna het Belgische Liar opnieuw de kaart van hardcore trekt. Trauma staat voor een mix van thrash metal en heavy metal en is afkomstig uit de V.S. Ook D.R.I. Is afkomstig uit dat grote land, maar kiest voor een mix van hardcore, punk, thrash metal en crossover. Het Britse Satan is dan weer een vertegenwoordiger van NWOBHM. Pro-Pain, ook al uit Amerika, kiest voor een mix van heavy metal en hardcore, waarna het eveneens Amerikaanse Ignite voor melodic hardcore zorgtt met een heel lage toegangsdrempel zodat zelfs pop / rock liefhebbers zich aangesproken voelen. Het Amerikaanse Sick Of It All staat voor een mix van hardcore en punk en mag de lichten doven op dit podium.
Op “La Morgue” staat opnieuw een Belgisch feestje ingepland. Lethal Injury mag openen en staat voor een mix van death metal en thrash metal, terwijl liefhebbers van een mix van noise, sludge en doom metal zitten goed bij Darqo. Turbowarrior Of Steel staat voor een amusante versie van thrash metal, terwijl WildHeart – een mix van hard rock, sleaze en glam metal – naar onze bescheiden mening een stuk hoger op de affiche mag. My Diligence zorgt voor een mix van stijlen waarin je psychedelica, stoner en metal kan in ontwaren, terwijl Speed Queen kiest voor een mix van speed metal en heavy metal. Bear zit misschien wel op het verkeerde podium want dit gezelschap kiest muzikaal voor hardcore om zich uit te drukken. Cobra The Impaler in een vakje duwen is moeilijker al denken wij dat een mix van modern metal en groove metal aardig in de buurt komt. Killthelogo kiest dan weer voor een mix van nu metal met progressieve accenten en mag de tent hier sluiten.
Dat lijken ons alvast voldoende redenen om uw ticket vandaag nog te gaan bestellen. Meer info vind je alvast op www.alcatraz.be