Een vaste afspraak hebben wij, van MUSIKA, met het Durbuy Rock Festival, een uiterst gezellig festival in het pittoreske Bomal-sur-Ourthe vlakbij het wel gekende Durbuy. Dit festival heeft een binnen en buitenpodium en wordt, tijdens “normale tijden”, steeds georganiseerd begin april. Door de gekende pandemie werd de editie van 2020 uitgesteld naar september 2020. Toen er ook in die periode niet echt festivals mochten doorgaan werd het geheel verschoven naar 9 en 10 april van dit jaar. Helaas bleken ook deze data niet haalbaar wegens nog steeds diezelfde pandemie. Uiteindelijk werd toch een editie van Durbuy Rock Festival voor 2021 aangekondigd voor 17 en 18 september. Dat er nog steeds wijzigingen in de programmatie gebeuren – sommige bands willen of mogen nog niet toeren – nemen wij, van MUSIKA, er alvast met de glimlach bij. Wij geven alvast wat duiding bij de bands die er wel zouden bij zijn.
Op vrijdag 17 september mogen we, vanaf 17u00, negen bands verwachten.
Het bij MUSIKA volledig onbekende Belgische Baraka zal de eerste dag afsluiten. Daar de organisatie er zo goed als steeds voor kiest om de eerste dag af te sluiten met een band die voor een stevige party kan zorgen, vermoeden we dat dit met Baraka ook het geval zal zijn.
Tagada Jones is een band die in de buurt van het Franse Rennes in Bretagne in 1993 werd opgestart. De band zorgt voor een mix van punk, thrash metal en hardcore en kan, zeker tijdens live concerten, erg begeesterend overkomen. In de discografie van Tagada Jones prijken voorlopig o.a. tien full-albums waarvan ‘A Feu Et A Sang’ dat vorig jaar in de winkelrekken verscheen het meest recente is.
Het Schotse Alestorm is een echte feest-band dankzij hun werkelijk aanstekelijke power metal met folk invloeden die bekend staat als “piraten metal”. Het gezelschap werd in 2007 opgestart al kent de band ook een voorgeschiedenis als Battleheart die terug gaat tot 2004. Ondertussen zorgde Alestorm voor zes full-albums waarvan ‘Curse Of The Crystal Coconut’ (Napalm Records) uit 2020 het meest recente is. Maar het is vooral tijdens live concerten dat de wervelende energie het publiek volledig in de ban kan houden. Dat daarbij een pak “drinkliederen” aan bod komen is, zorgt voor extra sfeer.
Het Franse No One Is Innocent werd in 1994 in de buurt van Parijs opgestart. Een mix van alternative rock en alternative metal met wat elementen die je ook in rap en / of in funk terug vindt, vormen de basis van hun sound. No One Is Innocent zorgde reeds voor zes full-albums al dateert het meest recente, ‘Propaganda’, wel van 2015.
Saltatio Mortis is en Duitse band die zich muzikaal laat gelden met medieval metal dat erg aanstekelijk en vooral opwindend overkomt tijdens live concerten. Sinds 2020 telt hun discografie twaalf studio-albums want toen werd op 9 oktober ‘Für Immer Frei’ op de markt gebracht. Saltatio Mortis kan je vertalen als “Dance Of Death” terwijl het motto van de band “He Who Dances Does Not Die” is. Je begrijpt het al: stil staan wordt moeilijk bij dit gezelschap.
Het Franse Sidilarsen, origineel opgestart rond Toulouse in 2017, staat muzikaal voor een mix van nu metal en industrial metal. Het gezelschap zorgde reeds voor zeven full-albums waarvan ‘On Va Tous Crever’ uit 2019 het meest recente is. Omdat de heren nogal wat elektronica gebruiken, weten we niet echt of Sidilarsen ons wel live zal weten te overtuigen.
Het Belgische Hybridism evolueerde van een “één persoon project” tot een full-band. Een zes tracks tellend album met instrumentale nummers die een mix vormen van djent en progressive metal werd in 2019 op de markt gebracht en overtuigde de organisatoren van Durbuy Rock Festival.
Droit Divin is een Franse band die een mix brengt van stoner rock, psychedelica en seventies styled rock. Verder staat de pagina van dit gezelschap in de grote MUSIKA-encyclopedie voorlopig leeg.
Insomnia is een thrash metal / groove metal / power metal band uit de buurt van Luik alwaar de band in 1996 werd opgestart door de broertjes Koni. Om het festival te openen zorgen voor een “old school set”, terwijl ze op zaterdag voor een tweede zorgen.
Op zaterdag 18 september wordt het iets drukker want dan opent men er deuren omstreeks 11u15 en kunnen we ons opmaken voor volgende bands.
Het Zwitserse Eluveitie combineert folk metal met melodic death metal en dat levert meestal heel wat vuurwerk op. De band ging in 2002 van start en wordt al die tijd geleid door de charismatische frontman Chrigel Glanzmann die steeds opnieuw een heel sterke line-up rond zich verzamelt. Eluveitie zorgde reeds voor reeds voor acht full-albums en daar zitten echte pareltjes tussen. Maar ook dit gezelschap komt het best tot zijn recht tijdens hun live concerten die zowel opzwepende momenten als beklijvende momenten kent.
Seth is een black metal gezelschap uit Frankrijk opgestart in 1995. na vier knappe albums hield men het in 2005 voor bekeken. Maar de roep, van vooral Franse, black metal fans was zo luid dat men in 2011 de band opnieuw leven in blies. Sindsdien zorgden de heren voor nog twee extra albums waarvan het eerder dit jaar uitgebrachte ‘La Morsure Du Christ’ (Season Of Mist – voor bespreking, zie onze rubriek “CD Review”) het meest recente is. Maar Seth is, hoe goed de albums ook zijn, vooral live een belevenis dat ze visueel mooi ondersteunen.
Het Duitse Equilibrium staat garant voor een portie epic folk metal dat ons vooral tijdens live concerten extra kan bekoren. Zelfs een heel pak wijzigingen in de line-up weerhouden Equilibrium niet om steeds knappe concerten af te leveren. De band werd in 2001 opgestart en zorgde reeds voor zes full-albums waarvan ‘Renegades’ (Nuclear Blast – voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”) uit 2019 het meest recente is.
Lethvm is een Belgische band die 2015 werd opgestart en zich muzikaal laat gelden dankzij een zware mix van doom en sludge. Een ep en twee full-albums kan je ondertussen van deze heren in de winkelrekken vinden. Wij, van MUSIKA, zagen Lethvm al een paar keer aan het werk tijdens een live concert en we moeten toegeven dat dit steeds heel intense momenten waren.
Het Belgische Aktarum is een graag geziene gast op het Durbuy Rock Fest, en dat is helemaal terecht. Hun mix van black metal en folk metal staat garant voor energieke en gedreven nummers die ze meestal vol enthousiasme over je heen kappen. Aktarum ging in 2005 van start en zorgde ondertussen voor twee ep’s en twee full-albums waarvan ‘Ragnatroll’ uit 2018 het meest recente is.
Het Zwitserse Cellar Darling ontstond in 2016 toen Anna Murphy, Ivo Henzi en Merlin Sutter uit Eluveitie stapten. Het trio zorgt voor een mix van progressive metal en folk metal. De discografie van Cellar Darling telt momenteel een heel pak singles, maar ook twee uitstekende full-albums waarvan ‘The Spell’ (Nuclear Blast – voor bespreking zie onze rubriek “CD review), het meest recente uit 2019, hier bij MUSIKA voor heel wat impact zorgde.
Het Franse Black Bomb A werd in 1995 opgestart en zorgt voor een mix van metalcore, nu metal, groove metal en hardcore. Ondanks de wisselende line-up zorgde Black Bomb A reeds voor een tiental albums.
Spoil Engine is van oorsprong een West-Vlaamse band maar de line-up wijzigde al een aantal keer en sinds vocaliste Iris Goessens erbij kwam (2015) als vocaliste heeft de band dus ook een buitenlands (Nederlands) tintje gekregen. Dat was meteen ook een extra schop voor de broek die de band nodig had om zich nog eens extra te smijten. Sindsdien gaat het immers heel goed vooruit voor Spoil Engine dat, met Iris als frontvrouw, al een ep en twee full-albums op de markt bracht waarvan ‘Renaissance Noir’ (Arising Empire, voor bespreking zie onze rubriek “CD review”) uit 2019 het meest recente is. Hun krachtige sound is een mix van melodic (death) metal en metalcore.
Het Argentijnse Skiltron werd in 2004 opgestart maar kent ook een voorgeschiedenis die terug gaat tot 1997 als Century en die onderbroken werd tussen 2001 en 2004. Het gezelschap staat voor ene mix van power metal en Celtic folk. Vijf full-albums kan je van dit gezelschap op de kop tikken, maar het is tijdens live concerten dat de opzwepende en erg toegankelijke sound van Skiltron het best tot zijn recht komt.
Over het Franse Smash Hit Combo kunnen we ook al kort zijn. Dit gezelschap ontstond in 2004 en zorgt voor ene mix van o.a. rapcore, metalcore, djent, nu metal, thrash metal en crossover. Hoe dat dan precies klinkt, weten we niet direct alhoewel de discografie van Smash Hit Combo ondertussen vier full-albums telt.
Het Belgische Psychonaut komt uit de buurt van Mechelen en zorgt voor een mix van sludge en post metal die overgoten wordt met een dikke brij van psychedelica. Het drietal was voor de corona pandemie vrij goed op dreef en we vermoeden dat de honger naar meer bij Psychonaut enkel maar zal gegroeid zijn.
Lamirāl is een Belgisch hardcore / punk viertal dat, voor zover we weten, twee ep’s op de markt bracht waarvan ‘Cruelties’, dat eerder dit jaar werd uitgebracht, het meest recente is.
Insomnia, een thrash metal / groove metal / power metal band uit de buurt van Luik alwaar de band in 1996 werd opgestart door de broertjes Koni, krijgt nu een tweede kans met een set waarin nieuwer werk centraal staat..
Ook Cosmic Monarch is een Belgisch gezelschap. Deze band is afkomstig uit het Brusselse alwaar men in 2015 van start ging. Cosmic Monarch staat muzikaal voor een mix van stoner rock, metal en zelfs wat hardcore. De discografie van de band telt momenteel twee ep’s.
Deathtura, opgestart in Louvain-La-Neuve in 2013, kent een voorgeschiedenis als BlackStorm die terug gaat tot 2012. De heren staan voor een mix van heavy metal, thrash metal en groove metal. De discografie van Deathtura telt momenteel twee full-albums.
Meer info nodig? Check alvast de website (www.durbuyrock.be) en de sociale media van deze organisatie die het verdient dat je massaal afzakt op 17 en 18 september! Misschien zijn er ook nog wel wat last minute wijzigingen in de line-up.