Prophecy Fest is een tweedaags festival in natuurlijk grotten van het Duitse Balver Höhle. Het plaatsje situeert zich ergens midden Duitsland tussen Keulen, Dortmund, Frankfurt en Hannover in en volgens sommige Germaanse sagen waren deze grotten de werkplaatsen van de smid Wieland. Dit jaar kan je er terecht op vrijdag 13 en zaterdag 14 september. De organisatie, die in handen is van de mensen van het label Prophecy Productions, heeft nog geen timetable vrijgegeven om de eenvoudige reden dan ze niet echt willen spreken over “headliners” en / of minder bekende / befaamde bands. Wij, van MUSIKA, zetten ze even in alfabetische volgorde om je wat duiding te geven wat je kan verwachten.
* A Forest Of Stars is een Brits gezelschap uit de buurt van Leeds die sinds 2007 actief is. Het gezelschap zorgt voor een mix van psychedelica en black metal. De discografie van de band telt ondertussen vijf full-albums die stuk voor stuk goede kritieken hebben ontvangen.
* Alcest, een Frans ensemble met Neige als boegbeeld, is reeds sinds 1999 actief. Eerst nog als black metal band, maar gaandeweg veranderde de sound zodat je nu eerder moet spreken van een band die het vakje post metal / shoegaze thuis hoort. De discografie van de band telt momenteel vijf full-albums en men is druk bezig aan een nieuw album.
* Coldworld, een band of moet ik zeggen een project van ene Georg Börner zag het levenslicht in 2005. Muzikaal krijg je van deze artiest een mix van ambient en depressive black metal voorgeschoteld. De man heeft twee full-album onder die naam op de markt.
* Darkher is project van de Britse artieste Jayn H. Wissenberg die voor een eigenzinnige mix van doom, gothic en atmospheric metal zorgt. Ze heeft op die manier een full-album op de markt gebracht: ‘Realms’ (2016).
* Disillusion is een Duits gezelschap dat reeds in 1994 werd opgestart. Ze brengen een mix van progressive metal en melodic death metal. Deze band heeft in die toch wel lange muzikale carrière nog maar twee full-albums afgeleverd. Maar een week voor deze editie van Prophecy Fest zou een gloednieuw derde album in de winkelrekken moeten liggen.
* Empyrium uit Duitsland heeft als drijvende krachten Schwadorf (zie ook Sun Of The Sleepless) en Thomas Helm. De band werd in 1994 opgestart en hield het in 2006 na vier uiterst sterke albums voor bekeken. Gelukkig is men sinds 2010 terig actief. Muzikaal kan je de band situeren in het vakje neofolk, al ging men wal van start als een band die instond voor een mix van symphonic metal, doom en folk.
* Farsot uit Duitsland werd reeds in 1999 opgestart. Het gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van black metal en voorlopig telt hun discografie drie full-albums waarvan ‘Fail Lure’ uit 2017 het meest recente is.
* Fen is een band uit de buurt van Britse hoofdstad Londen. Ze zijn actief sinds 2006 en zorgen voor een eigenzinnige mix van post rock en atmospheric black metal. Hun discografie telt momenteel vijf full-albums die stuk voor stuk door zowel pers als publiek omarmd worden.
* Katla is zowel de naam van een van de grootste vulkanen in Ijsland als van een band rond Einar Thorberg Guðmundsson en Guðmundur Óli Pálmason. Je kan de band moeilijk in een bepaald muzikaal hokje onderbrengen zodat wij het hier houden bij experimental atmospheric metal.
* Khôrada komt uit Amerika en ging pas in 2016 van start. Het gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van progressive post metal met atmosferische elementen. In 2018 werd met ‘Salt’ hun tot nu toe enige album op de markt gebracht.
* Laster komt uit Nederland, maar bepaald uit de buurt van Utrecht alwaar de band in 2012 werd opgestart. Ondertussen telt hun discografie drie full-albums waarmee de heren hun visie van atmospheric black metal verkondigen.
* Mortiis, uit Noorwegen, was bassist bij Emperor en daar zelfs de voornaamste tekstschrijver tot hij in 1992 genoeg had van black metal en zijn eigen weg opging. Muzikaal zorgde hij in het begin voor een mix van dark wave en ambient, tegenwoordig kan je het gezelschap onder de noemer industrial rock plaatsen. Er staan voorlopig elf full-albums in de discografie vermeld waarvan ‘The Perfect Reject’ (2018) het meest recente is.
* Strid, wat “strijd” betekent, komt uit Noorwegen en kent reeds een aantal periodes van inactiviteit sinds de opstart in 1993. De band wordt door velen beschouwd als een van de grondleggers van depressive black metal en, raar maar waar, hun discografie telt geen enkel full-album! Van een cult band gesproken.
* Sun Of The Sleepless is een band / project van Ulf Theodor Schwadorf, een artiest die ook bij o.a. Empyrium, The Vision Bleak en Ewigheim actief is. Met dit project brengt hij zijn visie op een mix van black metal en ambient. De discografie van dit project telt een full-album en een aantal ep’s en splits.
* Tchornobog is de naam van een project waarachter we slechts een persoon vinden: Markov Soroka. Hij zorgt zo voor zijn visie op een mix van doom, black metal en death metal en dat leverde één full-album op: ‘Tchornobog’ (2017)
* Vemod is een Noors gezelschap dat in 2000 werd opgestart. In 2012 werd met ‘Venter på stormene’ het enige album tot nu toe op de markt gebracht. Je kan de band in het vakje black metal duwen, al prefereren ze zelf de term “dark ethereal metal.”
* Year Of The Cobra is een Amerikaans duo dat sinds 2015 actief is. Ze brengen een mix van doom, rock, metal en psychedelica die je kan terugvinden op een full-album (‘… In The Shadows Below’ (2016)), een paar ep’s en een split.
Dat misschien niet alle bands tot de verbeelding spreken van de grote massa, kunnen we heel goed begrijpen, maar het is een feit dat elke geprogrammeerde band een eigenzinnige kijk heeft op zijn of haar muzikaal pallet. Muziekfanaten die open staan voor tal van verschillende subgenres zullen heir zeker hun gading vinden, terwijl ze onderwijl ook nog een paar bands kunnen leren kennen. En als je vertrekt van dat uitgangspunt is Prophecy Fest misschien wel “the place to be”. Wij, van MUSIKA, zijn alvast overtuigd van deze aanpak. Indien je meer info wenst, neem dan gerust een kijkje op https://fest.prophecy.de/